În R. Moldova a fost lansată o platformă online dedicată producătorilor și consumatorilor de energie din biomasă

În R. Moldova a fost lansată o platformă online dedicată producătorilor și consumatorilor de energie din biomasă

Agenția pentru Eficiență Energetică și Proiectul Energie și Biomasă în Moldova au lansat o platformă web, dedicată producătorilor și consumatorilor de energie din biomasă în cadrul în cadrul Săptămânii Moldova Eco Energetică.

Platforma informațională ,,Piața de energie și biomasă” (www.piata-biomasa.md), elaborată de către Agenția pentru Eficiență Energetică și Proiectul Energie și Biomasă în Moldova, finanțat de UE și implementat de UNDP, conține informații utile pentru producătorii și consumatorii de biocombustibil, precum și pentru furnizorii de utilaje de brichetare, peletare și balotare, centrale termice pe biomasă, servicii energetice și alte elemente ale pieței de biocombustibil, a declarat directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Cozma.

Totodată, platforma web permite companiilor, instituțiilor publice și persoanelor fizice să plaseze anunțuri de vânzare-cumpărare a produselor și serviciilor din sectorul energiei din biomasă.

Publicitate

De asemenea, portalul web pune la dispoziția vizitatorilor un calculator electronic ce permite estimarea capacității centralei termice și costurile pentru încălzirea unui imobil în funcție de mai mulți parametri, cum ar fi suprafața și înălțimea imobilului, gradul de izolare termică sau temperatura medie exterioară și interioară.

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, Forumul ,,Bioenergie” are motoul „Către o autonomie energetică locală” și a pus în discuție instrumentele de sprijin pentru dezvoltarea pieței de bioenergie, oportunitățile de valorificare în scopuri energetice a deșeurilor agricole și menajere, producerea biogazului și cultivarea plantelor energetice.

Potrivit lui Dumitru Bostan de la Universitatea Tehnică a Moldovei, dacă ar putea fi valorificat întregul potențial al biomasei, acesta ar acoperi necesarul de energie al sectorului public sau circa o jumătate din necesarul sectorului rezidențial.

În cadrul Forumului, a fost prezentată și ultima cercetare statistică, elaborată de Biroul Național de Statistică, privind tendințele în consumul de energie în sectorul casnic. Principala constatare a studiului este că peste jumătate din gospodăriile casnice din Moldova se încălzesc cu sobe individuale ce funcționează pe cărbune sau lemne de foc, astfel, potențialul de economie în acest sector fiind unul foarte mare.

Potrivit lui Reinhard Knipker, CEO MRK, Republica Moldova poate fi eficientă din punct de vedere energetic în condițiile în care obține independența față de gaze și petrol ca surse primordiale de alimentare; asigură un sistem stabil de alimentare cu energie; contribuie constant la protecția climei; utilizează, pe cât e posibil, surse de energie regenerabilă, așa cum dispune de un potențial nevalorificat în acest sens.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal