Ședința de judecată a fost amânată, motivul fiind nereușirea traducerii a unor acte, dar și părțile nu au reușit să facă cunoștință cu materialele de cauză. Şedinţa preliminară în dosarul lui Veaceslav Platon a fost amânată pentru 14 decembrie curent.
Procurorii au la dispoziție 5 zile pentru a traduce cele 29 volume a dosarului. Potrivit avocatului lui Platon, până la momentul actual au fost traduse 3 volume.
„Este o decizie ilegală prevăzută de Codul de procedură penală, în condițiile în care părțile susțin că nu au avut suficient timp pentru a face cunoștință cu materialele în cauză. Intenționat se tergiversează cazul, nu cunoaștem care e motivul”, a declarat procurorul Andrei Băeșu.
De asemenea, 5 zile pentru ca părțile să facă cunoștință materialele dosarului de urmărire penală.
„Cinci zile este foarte puțin, o să solicităm repetat termenpentru a face cunoștință cu cauza penală. Procedura penală nu ne poate limita în termen, dar instanța de judecată pe noi ne-a limitat. Graba cu care se fac toate lucrurile dovedesc că instanța de judecată dorește această cauză penală să fie finalizată în acest an cu sentință”, a precizat avocatul lui Platon.
Potrivit rechizitoriului, Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.
În fapt, învinuitul a beneficiat de credite în valoare de peste 800 mln lei de la BEM, utilizând persoane interpuse care, pentru obţinerea banilor, au gajat acțiuni la Moldindcombank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprţineau Moldindcombank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă. Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală.
În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 mln lei.
Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.
Vezi și aceste știri

Cinci state occidentale susţin acţiunea juridică a Ucrainei referitoare la crimele de război

Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
