
Curtea de Conturi: Softuri, tehnică de calcul, lenjerie și echipament neutilizat, în loc de reparație în închisori
Un audit realizat de Curtea de Conturi a relevat mai multe nereguli și neconformități la implementarea acțiunilor de reforma a sectorului justiției pentru perioada 2013-2016 (primele 8 luni). În cadrul a nouă acțiuni au fost generate cheltuieli iraționale în sumă totală de 42 milioane de lei pentru unele bunuri care nu definesc indicatori de rezultat.
・
Implementarea strategiei de reformă a sectorului justiției pentru perioada 2011-2016 reprezintă un angajament asumat de Guvernul R. Moldova față de UE.
Uniunea Europeană a anunțat că va susține această reformă cu 58,2 milioane de euro sub formă de suport bugetar și 1,8 milioane asistență tehnică.
Din această sumă au fost transferate în două tranșe 28,2 milioane de euro. Totuși, din cauza acțiunilor incoerente de reformare a sectorului justiției, partenerii de dezvoltare au suspendat finanțarea.
Auditul Curții de Conturi a constatat că pentru implementarea strategiei au fost alocate de la bugetul de stat în perioada 2013-2016(primele 8 luni) 776,6 milioane de lei, din această sumă fiind absorbite doar 69,5%.
De asemenea, au fost depistate un și de deficiențe și nereguli, care subminează efectele pozitive a reformei demarate.
Astfel, în 27% din acțiuni analizate de audit statutul cu privire la nivelul de realizare a fost apreciat incorect de către grupul de lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării strategiei.
Nu este transparent procesul de repartizare a mijloacelor financiare. În anumite cazuri redistribuirea mijloacelor financiare era luată de către Viceministrul Justiției fără consultarea grupului de lucru pentru repartizarea mijloacelor financiare destinate repartizării acțiunilor din strategie.
Auditul a depistat neasigurarea unui grad avansat de răspundere managerială la utilizarea eficientă a fondurilor publice din partea top-managerilor responsabili de implementarea reformei sectorului justiției. În cadrul a nouă acțiuni au fost generate cheltuieli iraționale în sumă totală de 42 milioane de lei pentru unele bunuri care nu definesc indicatori de rezultat.
Astfel, oficiul Avocatul Poporului a procurat un automobil de 300 mii lei sau de două ori mai mult decât mijloacele acordate în acest scop. De asemenea, s-a procurat mobilier și echipament în valoare de 800 mii lei, pentru amenajarea sălii de conferințe în lipsa unui spațiu disponibil. Aceste bunuri rămân neutilizate de doi ani.
Procuratura Generală a direcționat neîntemeiat mijloace financiare din contul acțiunilor ce vizează construcția și reconstrucția organelor procuraturii, consolidării sistemelor de securitate și amenajarea spațiilor destinate asistenței și audienței copiilor 5,6 milioane lei pentru procurarea a 27 de automobile, care au fost repartizate procuraturilor teritoriale și 600 mii lei pentru procurarea tehnicii de calcul.
Procuratura Generală a achitat un avans de 100% pentru achiziționarea softului „registrul situațiilor criminalistice și criminologice”, care a fost livrat la doi ani de la achitarea integrală și care abia urmează a fi integrat în sistemul e-rețineri la nivel republican.
Inspectoratul General de Poliție a achiziționat fără nici o justificare cinci automobile cu valoarea totală de 600 mii lei, din contul acțiunilor aferente amenajării spațiilor de audiere a copiilor. Departamentul Instituțiilor Penitenciare în lipsa unor justificări a admis utilizarea nejudicioasă a mijloacelor în valoare de 32,5 milioane lei destinate construcției și reconstrucției sediilor de detenție la achiziționarea unui soft pentru contabilitate, tehnică de calcul și a lenjeriei.
Centrul de Medicină Legală a achiziționat un echipament pentru realizarea expertizei genetice în valoare de 9,8 milioane de lei pentru consolidarea capacităților de expertiză legală. De facto, echipamentul nu a fost utilizat timp de trei ani.
„Cele 31% care nu au fost valorificate din bugetul de stat este o sumă extrem de îngrijorătoare. Noi am avut capacitatea să asimilăm acești bani, însă bugetul pentru 2014 a fost aprobat abia în luna iunie-iulie a acestui an, iar cel din 2015 a avut aceeași soartă. În 2015 au fost practic cinci guverne și nu se realizau procedurile de achiziție. Totuși, ne bucurăm că am putut accelera unele lucruri în 2016. Pentru a nu fi condamnați la CEDO pentru condiții proaste de detenție nu ar fi suficient dacă s-ar majora de cinci ori mijloacele alocate din buget. Justiția necesită mult mai mulți bani”, a declarat Ministrul Justiției Vladimir Cebotari.