Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei prezintă spre consultare publică proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii. Documentul prevede trecerea graduală de la 57 până la 62 de ani - pentru femei şi de la 62 până la 65 de ani - pentru bărbaţi, începând cu 1 ianuarie 2017.
De asemenea, proiectul prevede majorarea stagiului necesar de cotizare: pentru femei - de la 30 la 33 de ani, iar pentru bărbaţi - de la 33 la 36 de ani.
Potrivit autorilor de proiect, aceste măsuri vor contribui la o creştere semnificativă a contribuţiei cetăţenilor la finanţarea sistemului de pensii. În acelaşi timp, atingând stagiul de cotizare necesar, cetăţenii vor putea să se pensioneze înainte de termen. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată.
Totodată, documentul prevede lansarea unui nou serviciu - calculatorul online de pensii. Acest calculator va oferi cetăţenilor oportunitatea să-şi calculeze viitoarea pensie. Mărimea pensiei va depinde de contribuţiile achitate.
De asemenea, proiectul de lege instituie obligativitatea asigurării sociale pentru proprietarii sau arendaşii de terenuri agricole şi pentru angajaţii structurilor de forţă.
Totodată, va fi unificată modalitatea calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetăţeni, cum ar fi deputaţi, membri ai Guvernului, funcţionari publici, aleşi locali, judecători, procurori şi va fi exclus ,,stagiul special” din sistemul public de asigurări sociale pentru a reduce inechităţile din sistem.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat în varianta prezentată, o singură instituţie va stabili şi achita pensiile - Casa Naţională de Asigurări Sociale.
Vezi și aceste știri

Urmărirea penală în privința lui Dodon poate fi reluată. Reniță: După doi ani de luptă, PG poate face o investigație imparțială

Pasajul subteran de pe str. Ismail, pe punctul de a fi renovat într-un parteneriat public-privat. Ce au propus autorii și de ce consilierii au spus „NU”
