Maia Morgenstern la Chișinău

Maia Morgenstern la Chișinău

Emisiunea ”Întâlnirile TVR MOLDOVA” cu Maia Morgenstern va fi difuzată pe TVR MOLDOVA duminică, 4 decembrie 2016, ora 21:00.

„De această urbe mă leagă amintiri foarte intense. Aici mi-am petrecut vacanțele copilăriei mele. Mi-am făcut prieteni, care mi-au devenit parteneri de joacă. Peste ani, când am revenit în aceste locuri, am găsit un alt oraș”. Acestea au fost cuvintele pe care cunoscuta actriţă Maia Morgenstern le-a rostit pe scena Teatrului „Satiricul I.L. Caragiale” din Chişinău. A fost să fie pe 28 noiembrie, cu ocazia primului eveniment din seria Întâlnirile TVR MOLDOVA, un proiect dedicat creatorilor de artă din spaţiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Organizatorii Întâlnirilor TVR MOLDOVA cred cu tărie că iniţiativa lor constituie un pas pe drumul cunoaşterii reciproce peste o graniţă trasă arbitrar, un pas către regăsirea şi împărtăşirea valorilor culturale comune tuturor românilor.

Evenimentul, la care au participat oameni de cultură, studenţi ai facultăţilor de arte, jurnalişti, pur şi simplu oameni îndrăgostiţi de frumos, s-a desfăşurat sub forma unui dialog cu Maia Morgenstern, deţinătoarea Premiului Academiei Europene de Film, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. Moderator a fost actorul şi scenaristul Alexandru Grecu. El a dat tonul evenimentului, adresându-i invitatei întrebări despre teatru, film și momentele de cotitură din viața ei. „Prin personalitățile notorii se pot apropia aceste două maluri ale Prutului, mult mai repede decât o pot face politicienii. Această apropiere se va produce și o să vedeți că efectul întâlnirilor cu personalități din întreg arealul românesc își vor lăsa amprenta”, a spus Alexandru Grecu. A mai menționat că există o ”armată” întreagă de producători de teatru și film care așteaptă să fie descoperiți de către publicul de la Chișinău.

Publicitate
...

E.S. Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău: „Chișinăul ușor-ușor își concretizează prezența pe arena culturală europeană. Faptul că artiștii importanți din România vin cu regularitate în Republica Moldova pentru a interacționa direct cu cetățenii este un prilej de mare bucurie. Doamna Maia Morgenstern este o doamnă cu literă mare pentru scena românească. Are o carieră impresionantă în spate, cu povești frumoase de spus”.

Spectatorii au avut ocazia nu doar să asiste la discuție, ci să adreseze întrebări renumitei actrițe. Cele mai multe dintre acestea s-au referit la experiența pe care a avut-o în filmul „Patimile lui Isus”, regizat de Mel Gibson, în care a jucat alături de Monica Bellucci.

Menționăm că proiectul Întâlnirile TVR MOLDOVA presupune o serie de evenimente culturale în cadrul cărora personalități ale culturii spațiului românesc vor veni în fața publicului de la Chișinău pentru a purta discuţii de suflet pe scena teatrului „Satiricus”. Organizatorii își propun ca aceste întâlniri să devină o tradiție care să reunească oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

Următoarea invitată a Întâlnirilor TVR MOLDOVA este actrița Stela Popescu, care se va întâlni cu publicul din Chișinău în data de 12 decembrie 2016.

Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Bălți, Basarabia) este actriță de teatru și film. A realizat roluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistă, a reușit să se mențină în topul celor mai iubiți actori ai scenei românești timp de mai bine de jumătate de veac. S-a născut într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Își face studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. În paralel, joacă în numeroase spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969, joacă la Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea), din 1963 până în prezent. În acelaşi timp, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican. A jucat în peste 25 de filme, precum “Nea Mărin miliardar” (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988). Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă şi în televiziune. A jucat în televiziune de la înfiinţare până în prezent, în piese de teatru si emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei, prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piaţă DVD-urile "O stea printre stele" (2006) şi "Stela şi Arşinel" (2005) care reunesc apariţii TV memorabile ale Stelei Popescu.

Începând cu jumătatea anilor '90, Stela Popescu a fost moderatoare unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Naţional TV. Joacă în serialul TV "Cuscrele" (2005-2006), precum și în telenovelele "Războiul sexelor" (2007-2008), "Regina" (2008-2009) și "Aniela" (2009-prezent) unde face o creaţie memorabilă în rolul Coanei Chiva.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal