
Parlamentul a găzduit discuția publică „10 ani uniți împotriva violenței”
Parlamentul a găzduit discuția publică „10 ani uniți împotriva violenței”. Evenimentul a fost organizat de Platforma comună de dialog a deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova și Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”.
・
La discuții au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Ministerului Afacerilor Interne, membri ai Coaliţiei Naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei, parteneri de dezvoltare, autorităţi publice locale, reprezentanți ai societății civile, precum și supraviețuitoare ale violenței domestice.
Discuția a avut drept scop sensibilizarea autorităților în vederea consolidării eforturilor comune în lupta împotriva violenței în familie și față de femei.

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a subliniat că istoriile femeilor victime ale violenței în familie reprezintă argumente puternice pentru autorități de a lupta activ și conjugat împotriva violenței.
„În calitatea noastră de deputate, vom face toate demersurile necesare pentru semnarea și ratificarea cât mai rapidă de către Republica Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice”, a declarat Liliana Palihovici.
La rândul său, Dafina Gercheva, Coordonatoarea rezidentă a ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova a precizat că, în pofida progreselor importante în consolidarea cadrului legislativ și normativ, statisticile pentru Republica Moldova rămân alarmante.
„Cele mai recente date indică faptul că 1 din 2 femei din Moldova au suferit de forme multiple de violență fizică din partea soțului sau partenerului și numai 1 din 3 femei au raportat actele de violență. Rușinea, frica de stigmatizare socială, lipsa de informare despre legile și serviciile existente, lipsa de încredere în sistem și teama de represalii din partea abuzatorului sunt printre motivele-cheie care împiedică femeile să raporteze cazurile de violență”, a declarat Dafina Gercheva.
La eveniment a fost prezentat angajamentul Platformei deputatelor în susținerea și promovarea semnării și ratificării de Republica Moldova a Convenției de la Istanbul.
Discuția publică s-a desfășurat în cadrul Campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, 2016” și a fost organizată cu susținerea Programului „Consolidarea guvernanței parlamentare în Republica Moldova” implementat de PNUD, cu suportul financiar al Guvernului Suediei.