La Chișinău a avut loc „Forul de afaceri Moldo – Chinez”

La Chișinău a avut loc „Forul de afaceri Moldo – Chinez”

„Forul de afaceri Moldo - Chinez” s-a desfășurat în cadrul celei de a opta sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică, care se desfășoară în perioada 1-2 decembrie curent, la Chișinău. Scopul Forului a fost explorarea și valorificarea potențialul de cooperare dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză.

Potrivit Viceministrul Economiei, Vitalie IURCU, colaborarea comercial-economică moldo-chineze este una dinamică și în acest context a venit cu un apel către companiile chineze să fie mai activi și să investească în economia țării noastre.

„Organizarea unor asemenea reuniuni reprezintă o oportunitate foarte bună de a dezvolta relațiile noastre bilaterale, de extindere a domeniilor de colaborare reciproc avantajoasă”, a menționat Vitalie Iurcu.

Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Euroasiatice, Președintele delegației chineze, Luo WEIDONG, a salutat organizarea acestor evenimente și s-a arătat optimist cu privire la evoluția ascendentă a investițiilor chineze în economia Republicii Moldova.

Directorul Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Vitalie ZAHARIA a prezentat oportunitățile de afaceri și sectoarele economice prioritare ale țării noastre, accentuând beneficiile pe care le obțin investitorii în acest sens.

Agenda a mai inclus descrierea avantajelor economice și posibilitățile investiționale ale Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale. Totodată, au fost elucidate oportunitățile investiționale în eficiența energetică și potențialul energiei regenerabile din țara noastră, particularitățile sistemului fiscal și posibilitățile logistice din Republica Moldova.

Delegația chineză este formată din 16 companii din sectoarele de infrastructură, financiar-bancar, energetic, tehnologia informației și comunicațiilor, cercetare și dezvoltare în domeniul agroalimentar, inginerie și construcții. Reprezentanții celor 40 de companii din Republicii Moldova au avut posibilitatea să exploreze posibilitățile de parteneriat și de inițiere a proiectelor investiționale cu companiile chinezești în cadrul unei întrevederi în formatul B2B.

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză constituit circa 290 milioane dolari SUA în primele 10 luni ale anului 2016. Țara noastră exportă mai puțin de 1% din mărfurile sale pe piața Republicii Populare Chineze, iar mărfurile produse în această țară reprezintă circa 10% din importurile moldovenești. Vinurile și strugurii, instrumente optice, mobila reprezintă cea mai mare parte a exportului moldovenesc în Republica Populară Chineză, iar în structura importului predomină produsele chimice și articole din metal.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.