A avut loc ultima ședintă de judecată în cazul „Diaspora vs. Moldova”: Djeta Chistol a respins toate cererile avocaților

A avut loc ultima ședintă de judecată în cazul „Diaspora vs. Moldova”: Djeta Chistol a respins toate cererile avocaților

Veronica Mihailov a anunțat că pe 1 decembrie curent, avut loc ultima ședintă de judecată în cazul „Diaspora vs. Moldova” și s-a adoptat Hotărârea Judecătoriei Centru. Ședința de judecată a durat aproximativ 13 ore.  Instanța a pronunțat hotărârea de respingere a tuturor cererilor de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiate.

„Timp de câteva ore, am audiat pârâții și am insistat să primim răspunsuri legat de asigurarea dreptului la vot, acțiunile și competențele acestora, de care s-au eschivat la examinarea contestațiilor. Am observat justificări, dar și plasarea responsabilității pe seama normelor neclare și contradictorii din Codul Electoral. Apoi s-au examinat și analizat materialele din dosar. Am ținut să dau citire fiecărui cuvânt din contestațiile reclamanților din or. Mestre și or. Bologna (care sunt numite de autorități simple petiții) pentru a evidenția că aceștia au indicat exact încălcarea dreptului la vot, și cerințele lor) ”, a declarat avocatul diasporei, Veronica Mihailov.

La fel, și Eduard Digore a evidențiat faptul că actele autorităților de remitere a acestora, sunt ilegale și trebuiau să fie examinate și aduse la cunoștință publicului. Potrivit avocaților, autoritățile nu au putut răspunde clar de ce nu au examinat contestațiile cu privire la încălcarea dreptului la vot și de ce nu au luat hotărîri conform competenței.

Publicitate

„Instanța a acceptat și am vizionat înregistrările video și s-au făcut comentarii de către participanți. Cu regret instanța a refuzat solicitarea noastră de audiere a 2 martori ce au fost prezenți la secțiile de votare din Mestre și Bologna. De asemenea, s-a refuzat acordarea unui timp scurt pentru pregătirea susținerilor verbale în scris și s-a trecut la dezbaterile finale. Au fost discursuri aprinse din partea tuturor, cu argumente și cu analiza probelor și legislației, pe alocuri și cu critici și cu emoții”,a mai precizat avocatul diasporei, Veronica Mihailov.

Avocații diasporei consideră această hotărâre injustă față de cei de peste hotare. Potrivit acestora, lupta nu se termină aici, vor face cunoștință cu Hotărârea motivată și o vor contesta.Discutând cu reprezentanții de la CEC, avocaților li s-a propus să vină cu propuneri în grupul de lucru creat privind modificarea integrală a Codului Electoral, inclusiv în partea ce ține de contestații.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal