Lebăda, racul și știuca din Parlament. Ce părere au deputații despre proiectul cu SPPS și SIS

Lebăda, racul și știuca din Parlament. Ce părere au deputații despre proiectul cu SPPS și SIS

Ședința Parlamentului de astăzi a trezit nemulțumiri printre deputați și la subiectul Serviciului de Informare și Securitate și cel al Protecției și Pazei de Stat. Schimbările propuse anterior de un grup de deputați ai majorității parlamentare, care prevede numirea șefului SIS de Parlament în loc de președinte, iar cea a SPPS-ului - de către SIS a trezit discuții printre socialiști și liberal-democrați. Totuși, democrații au găsit o replică pentru cei nemulțumiți, SPPS și SIS-ul luând locul carului din povestea cu lebăda, racul și știuca. 

Subiectul înregistrat în Parlament pe 23 noiembrie a ajuns astăzi, expromt, pe ordinea de zi alături de subiectele prestabilite, însă din lipsă de cvorum nu a mai fost discutat.

Poziția PD

„Astăzi trebuie să fie dezbătut acest subiect. Vom reveni la el săptămâna viitoare. Importanța acestui proiect este alta decât SPPS sau CTS. Vorbim de reformarea SIS-ului, care presupune un mai mare control din partea societății civile a structurilor secrete. Poziția PD și a majorității parlamentare este să avem instituții funcționale și independente. Vom decide ținând cont de câteva elemente importante: să fie funcțional, independent și fără costuri mari”, a declarat Andrian Candu, la finele ședinței Legislativului.

Candu a evitat să explice însă pentru ce va vota: SPPS să fie în subordinea Parlamentului sau a Guvernului. „Cu referire la criticele aduse de socialiști, ar trebui să se gândească și să-și aducă aminte de strategiile care au fost aprobate și discutate în plen cu referire la reformarea SIS. Noi nu ne schimbăm prioritățile de reformare a instituțiilor odată cu alegerea lui Dodon. Iar ce ține de criticele conducerii SPPS: acestea le aparțin, opinia lor este luată în considerare, dar nu este decisivă pentu majoritatea parlamentară”, a mai spus Candu.

Poziția PSRM

Ieșit la declarații după ședința Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a spus că proiectul cu privire la SIS se vrea adoptat în grabă. „În pripă, pe ascuns, pe furiș, po-șulerski, iz rukava și așa mai departe sunt metodele acestei majorități parlamentare. Această majoritate, mișelește, vrea să preia anumite pârghii de la un președinte ales de tot poporul. Considerăm că sunt niște jocuri de-ale lui Ghimpu. „Ia, dacă pe mine m-a votat doar un singur procent de oameni, hai să facem regulă cu președintele ales și să-i scoate din atribuții”. Pe noi asta nu ne sperie, soluția este dizolvarea acestui Parlament. Aici se joacă pe ascuns din interesul meschin al lui Ghimpu și acestei majorități”, a comentat socialistul.

Poziția PLDM

În timp ce PD și PSRM s-au aflat pe poziții opuse, PLDM a cerut examinarea proiectului într-o ședință separată. „Restructurarea SIS-ului este o problemă destul de importantă și nu poate fi rezolvată în câteva minute. Legile se adopăt nu pentru persoane pentru un interval scurt de timp, ci pentru mult timp înainte. Noi nu putem modifica actele legislative în funcție de situațiile de moment. Importanța Serviciului Protecție și Pază de Stat s-ar diminua odată cu încadrarea lui în SIS, fiindcă venea un alt șef deasupra lui. Odată cu strategia de reformare a organelor de drept în această privință s-au alocat sume enorme de bani, pentru a reforma SPPS. Întrebarea mea e dece s-au irosit sume de bani, ca acum să tăiem tot și să plasăm acest serviciu în subordinea altcuiva?”, s-a întrebat Deliu.

Amintim că acest proiect de lege înseamnă că dacă înainte conducerea SPPS era numită de președinte la propunerea premierului, acum aceasta va fi gestionată de SIS. Într-un final, va reieși că președintele țării, indirect, va fi păzit de SIS, șeful căruia va fi numit de Parlament.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal