
Criză politică în Italia: Prim-ministrul Matteo Renzi a demisionat după o înfrângere usturătoare la referendum
Premierul Italiei, Matteo Renzi, şi-a anunţat demisia în această noapte ca urmare a eşecului la referendumul privind reforma constituţională. Aceasta a fost respinsă masiv la consultarea populară, sondajele la ieşirea de la urne dând câştigătoare tabăra NU cu procente între 55% şi 60%. „Experienţa guvernului meu se sfârşeşte aici”, a spus Renzi într-o conferinţă de presă, imediat după miezul nopţii, scrie gandul.info.
・
„Am pierdut şi o spun cu voce tare. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această înfrângere. Cine luptă însă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu”, a spus Renzi, comentând că a vrut să reducă numărul „scaunelor de parlamentari”, însă el este cel care şi-a pierdut scaunul. El a anunţat că-şi va depune luni demisia pe masa preşedintelui.
„Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face”, a mai spus el.
Între 55% şi 60% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru varianţa NU, potrivit exit-poll-urilor prezentate de televiziunile italiene. Prezenţa la urne a fost de peste 68%, conform datelor Ministerului de Interne.
Italienii au fost chemaţi duminică la urne pentru a vota în privinţa unor reforme constituţionale, scrutin solicitat de premierul Matteo Renzi, pe fondul crizelor politice din ultima perioadă. Startul la vot s-a dat la ora locală 7:00 (8:00 ora României), peste 51 de milioane de italieni fiind eligibili să voteze.
Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga, Matteo Renzi, a cerut o reformă a sistemului politic pentru a spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul şi energia.
Reforma viza şi renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari.
Printre propuneri se număra desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Afaceri Economice şi Muncă (CNEL), precum şi dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.