RISE: Pentru o treime din deputații „Sovietului Suprem” din Transnistria politica și afacerile sunt în armonie perfectă

RISE: Pentru o treime din deputații „Sovietului Suprem” din Transnistria politica și afacerile sunt în armonie perfectă

Circa o treime din deputații așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol derulează și conduc afaceri în paralel cu funcția publică. Fie că ocupă fotolii de directori, consilieri sau prezentatori TV, majoritatea funcționarilor sunt conectați la Holdingul „Sheriff” - imperiul de business fondat de oligarhii Victor Gușan și Ilia Kazmalî, scrie rise.md.

Holdingul „Sheriff” funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei - de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

De-a lungul anilor, cei mai importanți politicieni din nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană (rmn) au apucat să lucreze în cadrul acestei corporații, despre proporțiile căreia RISE Moldova a scris, anterior, în ancheta „Republica Sheriff”. Unii funcționari s-au rupt, ulterior, de holding, dar majoritatea dintre ei așa și au rămas în solda lui Gușan și Kazmalî, fără să renunțe la fotoliile de deputat.

Publicitate

Politica și afacerile, în armonie perfectă

Sovietul Suprem, așa-zisul parlament al regiunii separatiste, este format din 43 de aleși ai poporului. În paralel, 15 deputați ocupă și funcții de conducere în cadrul Holdingului „Sheriff”. Șapte dintre ei fac parte din fracțiunea „Obnovlenie”, partid care deține cele mai multe mandate în legislativul de la Tiraspol - 23.

Legislația autoproclamatei rmn permite așa-zișilor deputați să administreze afaceri în timp ce ocupă funcții publice. Asta deși în Federația Rusă, țară la care se raportează declarativ toți politicienii transnistreni, acest lucru a fost interzis încă în 2003.Din 2013, Evghenii Șevciuk, așa-numitul președinte al rmn, a pus pe masa deputaților deja de patru ori un proiect de lege care interzice aleșilor poporului să se implice și în alte activități remunerate. „Deputatul, ocupat permanent la un alt serviciu, nu se poate implica totalmente în activitatea legislativă. Acest lucru reprezintă o piedică serioasă pentru transformarea organului de stat suprem într-un parlament cu adevărat funcțional”, se menționează în nota informativă la proiect.

De fiecare dată, însă, demnitarii au refuzat să voteze inițiativa lui Șevciuk, motivând cu „eficacitatea activității legislative a deputaților implicați în procesul de conducere a întreprinderilor”

La finele anilor ‘90, Evghenii Șevciuk, actualul așa-zis președinte al rmn, a fost vicedirector al companiei Sheriff. La alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc pe 11 decembrie 2016 acesta luptă pentru un nou mandat. Respectiv, acum acesta critică cu vehemență atât holdingul, cât și pe fostul său coleg de serviciu, Vadim Krasnoselskii. Ultimul este și principalul său adversar la scrutinul din decembrie.

Acum circa două luni, când s-a lansat în cursa electorală, Krasnoselskii și-a dat demisia din funcția de spicher al așa-zisului legislativ din rmn. La fel ca Șevciuk, fostul deputat are și el experiență de lucru în cadrul Sheriff.

Între anii 2012 și 2015, el a fost consilierul directorului companiei „Interdnestrkom”, singurul operator de telefonie mobilă din stânga Nistrului, fondată de aceiași părinți ai holdingului, Gușan și Kazmalî.

Deși Krasnoselskii se prezintă drept candidat independent la funcția de președinte al rmn, el este susținut activ atât de deputați din „Obnovlenie”, cât și de foștii colegi care lucrează și în prezent sub umbrela Sheriff-lui.

Mai multe detalii pe rise.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal