Un buget optimist pentru 2017: Veniturile vor crește cu 11%

Un buget optimist pentru 2017: Veniturile vor crește cu 11%

Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017, care prognozează o creștere a veniturilor cu 11%, fundamentată pe o creștere economică de 3%, precum și o majorare a exporturilor de 10%. Proiectul mai prevede majorări salariale pentru funcționari publici, judecători și procurori. În timp ce remunerarea angajaților Serviciului Fiscal și Vamal se va dubla.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017. Acesta este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10%, și a importurilor de 9%, pe prioritățile de politici publice ale Guvernului și, nu în ultimul rând, pe prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare.

Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat înregistrează o creștere cu 11% față de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 32,8 miliarde. lei. Majorarea veniturilor se datorează în proporție de 73,5 la sută majorării încasărilor din impozite și taxe. Al doilea cel mai important factor reprezintă granturile care vor însuma 3 miliarde lei, în creștere cu 47%.

Publicitate

Cheltuielile din bugetul de stat înregistrează o creștere cu 9 la sută față de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 36,9 miliarde lei. Creșterea cheltuielilor este pe fundalul majorărilor salariale prevăzute, cheltuielilor adiționale reformelor și stingerea datoriei de stat.

Deficitul este prevăzut în sumă de 4155,6 mil. lei. Principalele surse de finanțare ale deficitului bugetului de stat sunt sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public, din vânzarea activelor băncilor aflate în procedura de lichidare, emisiunea netă a VMS), și sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și pentru finanțarea proiectelor din surse externe).

Pentru realizarea proiectelor cu finanțare externă în proiectul bugetului de stat se prevăd cheltuieli în volum total de 2 735,5 mil. lei (7,4% din total cheltuieli), cu o creștere față de anul 2016 cu 13,8 la sută.

În anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susținere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură și construcția locuințelor pentru persoanele defavorizate.

În învățământ vor fi renovate 21 de școli și 40 de instituții preșcolare , renovate și dotate 12 centre de excelență din învățământul profesional tehnic, majorate bursele pentru 36 mii de elevi și studenți.

În anul 2017 se prevăd alocații de 161,7 mil.lei pentru reforma poliției și 49,2 mil. lei pentru finalizarea construcției/reconstrucției obiectelor de investiții capitale, în contextul Strategiei de reformare a sectorului justiției.

La capitolul „Protecție socială”, se prevede indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%; majorarea mărimii indemnizației unice la nașterea copilului; majorarea cu 50% a indemnizației pentru tineri specialiști și indexarea burselor la rata inflației.

De asemenea vor fi majorate salariile pentru funcționari publici, judecători, procurori. Totodată, salariile pentru angajații Serviciului Fiscal și Vamal se vor dubla, în scopul asigurării unei administrări mai eficiente a încasărilor la bugetul public național și eliminarea factorului coruptibil.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017 urmează să fie transmis spre examinare Parlamentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal