Igor Dodon: Dacă guvernarea vrea un președinte pe care să-l bage la Condrița, asta nu se va întâmpla

Igor Dodon: Dacă guvernarea vrea un președinte pe care să-l bage la Condrița, asta nu se va întâmpla

Președintele ales, Igor Dodon, a ieșit astăzi cu o conferință de presă în care și-a exprimat atitudinea față de reforma pensiilor, deschiderea oficiului NATO la Chișinău și despre întârzierea învestirii sale. Potrivit lui Dodon, opoziția de dreapta în persoana lui Andrei Năstase și cea a Maiei Sandu, tergiversează procesul de validare a alegerilor prin contestațiile depuse la judecătorie. De asemenea, Dodon a criticat guvernarea care, potrivit lui, se grăbește să voteze reforme în decembrie. „Dacă guvernarea vrea un președinte pe care să-l bage la Condrița, asta nu se va întâmpla”, a mai adăugat fostul lider al socialiștilor.

„Eu zilnic am zeci și sute de adresări de la cetățeni care mă întreabă când intru în funcție. Curtea Constituțională (CC), conform legislației, are 10 zile la dispoziție pentru a lua o decizie cu privire la rezultatele alegerilor, iar Codul Electoral spune că nu mai devreme de rezolvarea contestărilor. Am discutat cu președintele CC și el mi-a spus că nu toate contestările depuse au trecut procedura finală. Iese că oponenții mei, direct și indirect, tergiversează decizia finală cu privire la alegeri. Nu știu dacă conștientizează sau nu, dar ei fac jocul guvernării”, a declarat Dodon.„Eu cred că acest lucru se face ca eu să nu blochez anumite reforme antisociale care sunt promovate de actuala guvernare. De exemplu, reforma sistemului de pensionare. Am spus că voi bloca majorarea vârstei de pensionare pentru cetățeni. Dacă eram deja învestit, am avut să blochez această reformă. Cetățenii moldoveni nici nu ajung la vârsta de pensionare. Am vorbit cu Filip și l-am întrebat unde se grăbesc, el mi-a spus că vor fi majorări de pensii cu 30-40%. Să vedem”, a mai adăugat președintele ales.

Dodon a mai comentat deschiderea oficiului NATO la Chișinău, spunând că este total împotrivă, și a reiterat că nu ar numi nici unul dintre candidații actuali la șefia Procuraturii Generale.„Poziția mea e clară: sunt categoric împotriva reformelor și numirilor în funcție promovate în regim de urgență. Ei înțeleg că președintele ales de popor are legitimitate mai mare și vor să promoveze aceste lucruri până la învestirea mea. Iar opoziția de dreapta le face jocul prin contestări și „îndinde râzâna”. Eu îi înțeleg pe cei de la CC. Ei nu pot să convoace ședință, pentru că aceștia se joacă. Mai sunt câteva săptămâni și vom începe să ne asumăm toate angajamentele. Dacă guvernarea vrea un președinte pe care să-l bage la Condrița, asta nu se va întâmpla”, a conchis Dodon.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal