În perioada 5-6 decembrie, în Republica Moldova se desfășoară un dialog de politici pe subiectul implementării prevederilor Legii privind controlul tutunului, precum și experiența țărilor din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu. La eveniment participă conducerea Parlamentului, deputați, reprezentanți ai Guvernului, experți internaționali, mediul academic, societatea civilă și parteneri de dezvoltare.
Pe parcursul celor două zile, participanții vor analiza rezultatele implementării Legii privind controlul tutunului în Republica Moldova, precum și se vor familiariza cu experiența țărilor din Regiunea Europeană a OMS, România, Federația Rusă, Anglia, Ucraina și altele, în protecția populației împotriva expunerii la fumul de tutun.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu a apreciat inițiativa desfășurării unui asemenea dialog și a menționat că, odată cu demararea acțiunilor de implementare a Legii privind controlul tutunului, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în lupta împotriva fumatului.
„Sănătatea publică este o prioritate a politicilor de stat, iar acțiunile privind controlul tutunului contribuie la eliminarea celui mai predominant factor de risc al sănătății populației”, a declarat Speakerul.
Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic a salutat progresele Republicii Moldova în punerea în aplicare a politicilor privind controlul tutunului și a spus că acestea au impact pozitiv nu doar asupra sănătății populației, ci contribuie la dezvoltarea economică a țării.
„Studiile cu privire la impactul economic al legislației ce interzice fumatul în spațiile publice, realizate în diferite țări ale lumii, au demonstrat acest efect pozitiv”, a spus reprezentantul OMS în Republica Moldova.
Viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco a menționat că această lege influențează puternic atitudinea oamenilor față de fumat. Prin urmare, atât populația, cât și agenții economici, în marea lor majoritate, susțin prevederile Legii 278/2007.
„În pofida opoziției și nenumăratelor presiuni din partea unor proprietari de localuri și a industriei tutunului, majoritatea cetățenilor respectă legea privind controlul tutunului. Mai mult decât atât, nu există impact economic negativ asupra agenților economic. Din contra, sesizăm un impact pozitiv asupra stării de sănătate a populației - s-a diminuat adresabilitatea în instituțiile medicale naționale privind bolile condiționate de fumat cu 9%”, a declarat viceministrul Sănătății.
Dialogul de politici este organizat de Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Guvernul, societatea civilă, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății și reprezentanţa Băncii Mondiale în Republica Moldova, cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.
Ministerul Sănătății menționăm că utilizarea produselor din tutun rămâne una dintre problemele fundamentale cu consecinţe grave pentru securitatea demografică şi sănătatea publică a Republicii Moldova. Din numărul total de decese înregistrate în țară, circa 11-12% sunt provocate de bolile cauzate de consumul tutunului, precum diabetul, cirozele, cancerul hepatic, bolile cardiovasculare, cele respiratorii obstructive cronice, ș.a.
Cheltuielile anuale pentru bolile cauzate de consumul de produse din tutun au fost estimat la peste 880 milioane lei în 2013.
Republica Moldova se află printre ţările cu cel mai mare număr de fumători. Datele unui studiu realizat în 2012 denotă faptul că prevalenţa fumatului la bărbaţi este de 48,5% şi la femei de 8,2%. Și mai grav este că fumatul în rândul tinerilor devine din ce în ce mai pronunțat. Prevalenţa consumului de tutun la elevi de vârsta 13-15 ani este de cca. 10,4%.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
