Ministerul Sănătății: Numărul bolnavilor de gripă este sub pragul epidemic

Ministerul Sănătății: Numărul bolnavilor de gripă este sub pragul epidemic

Ministerul Sănătății precizează că situația epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe se află  sub supraveghere epidemiologică și monitorizare permanentă. Conform ultimelor date prezentate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, în săptămâna 47, numărul bolnavilor prin gripă s-a situat cu mult sub pragul epidemic, 311,19 de cazuri la 100 mii populație.

Totodată, anul acesta, Ministerul Sănătății a semnat un acord cu Centrul pentru Vaccinuri Echitate, SUA, prin care 200 mii de doze de vaccinuri antigripale au fost oferite cu titlu de donaţie și urmează să ajungă în Republica Moldova. Aceste vaccinuri vor permite controlul apariției unei epidemii de gripă pe teritoriul țării noastre.

La momentul actual, lotul de vaccinuri se află în tranzit spre Republica Moldova. Precizăm faptul că, conform acordului semnat cu Centrul pentru Vaccinuri Echitate, toate procedurile logistice și de transport a vaccinurilor sunt organizate de către compania donatoare.

Publicitate

În acest context, Ministerul Sănătăţii a întreprins toate acţiunile pe care le-a avut la dispoziție pentru a urgenta perfectarea procedurilor vamale, inclusiv prin intermediul Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, astfel încât vaccinurile să ajungă cât mai repede posibil în Republica Moldova.

Mai trebuie spus faptul că vaccinul antigripal nu este inclus în calendarul de imunizări, fiind administrat în baza indicațiilor epidemiologice, pentru grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire. Din grupurile de risc fac parte bolnavi de maladii cronice, lucrători medicali, trupe de carabinieri și grăniceri, reprezentanți ai Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copii din orfelinate, angajați din instituțiile de asistență socială și alții.

Anul trecut procesul de imunizare împotriva gripei a început la sfârșitul lunii decembrie, ceea ce nu a provocat probleme de sănătate pentru grupurile de risc, iar complicații sau reacții adverse nu au fost înregistrate și nici raportate.

Cu referire la informația privind cazurile de gripă A(H1N1), înregistrate în Ucraina și România, Ministerul Sănătății anunță că urmărește cu atenție situația. Totodată, precizăm că paginile web oficiale de specialitate nu confirmă această informație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal