INFOGRAFIC. Inacțiunea pentru fiecare caz de violență în familie costă societatea noastră 689 264 lei

INFOGRAFIC. Inacțiunea pentru fiecare caz de violență în familie costă societatea noastră 689 264 lei

Primul studiu privind „Estimarea costurilor violenței în familie și violenței față de femei în Moldova” a arătat că costul total al serviciilor prevăzute de stat, pentru fiecare caz de violență față de femei este de 64 288 lei, pe când lipsa acestor servicii pentru o singură femeie, costă societatea noastră 689 264 lei.

Vedeți mai jos itinerarul femeilor spre servicii de suport și sprijin în Republica Moldova prezentat în raport.

...

Publicitate

Costurile privind violența în familie pentru anul 2014 au fost estimate la cifra de 36.093.000 de lei. Această sumă vizează trei sectoare principale medicină, protecție socială și justiție.

Din aceste trei sectoare cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru serviciile medicale, 15.845.000 lei. Următoarea fiind justiția, unde costurile violenței în familie pentru anul 2014 au fost de 14.990.000 lei. Cele mai puține cheltuieli i-au revenit sectorului protecției sociale, unde au fost cheltuiți 5.195.000 lei.

Raportul a inclus un studiu detaliat a fiecărui sector în parte, astfel în cazul sectorului medicinal 42% din cheltuieli sunt suportate de către stat, iar 58% de către victima violenței. Cheltuiele publice în cadrul serviciilor sociale sunt de 40%, iar cele private de 60%. Pe segmentul justiției, 84% din costurile violenței sunt suportate de către victimă, în mare parte acestea sunt orientate spre achitarea avocatului, pentru care, conform unui sondaj realizat în cadrul aceluiași studiu, victimile plătesc 18.000 lei. Acestă sumă reprezintă 12 salarii medii pe economie.

Un alt capitol care implică cheltuieli în urma violenței în familie sunt și cazurile CEDO. Astfel, CEDO a condamnat R. Moldova în 5 cazuri de violență în familie, și în acest sens au fost plătiți 1.550.970 lei drept despăgubiri victimelor din bugetul de stat.

...

Raportul vine cu date ce demonstrează impactul economic și social semnificativ al violenţei în familie, iar analiza costurilor prezentate astăzi poate contribui la utilizarea mai eficientă a resurselor existente şi implică o mai mare responsabilitate din partea statului și a actorilor nestatali de a pune capăt fenomenului violenței în Republica Moldova.

Acesta a fost elaborat în perioada iulie 2015 - iulie 2016 de către Centrul de Drept al Femeilor la solicitarea Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova) în colaborare cu Oficiul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova și în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Evenimentul a avut loc în cadrul Campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”, care are drept scop sensibilizarea populaţiei față de fenomenul violenței și mobilizarea societății în acțiuni de prevenire a abuzului față de femei și fete.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal