Ministrul Mediului emite câteva ordine pentru a contracara deficitul artificial de lemnele de foc

Ministrul Mediului emite câteva ordine pentru a contracara deficitul artificial de lemnele de foc

Agenția Moldsilva este obligată să raporteze stocurile de masă lemnoasă disponibile pentru comercializare și prețul acestora, potrivit unui ordin emis de Ministrul Mediului Valeriu Munteanu. De asemenea, o mare parte din masa lemnoasă va trebui să fie vândută consumatorilor casnici. Aceste măsuri au fost întreprinse după ce unii cetățeni au semnalat un deficit artificial de lemnele de foc.

Într-o postare de pe contul său de Facebook Valeriu Munteanu atenționează asupra unui deficit artificial al masei lemnoase. „Cetățenii ne-au semnalat despre insuficiența lemnelor de foc și crearea unui deficit artificial de masă lemnoasă în întreprinderile silvice, care creșteau în mod artificial prețurile pentru consumatorii casnici prin comercializarea en-gros a lemnelor de foc către agenți economici, în detrimentul drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor”, menționează Ministrul Mediului.

Pentru a contracara acest fenomen, acesta a emis un Ordin, prin care a obligat Agenția Moldsilva să prezinte săptămânal informația privind stocurile de masă lemnoasă disponibilă pentru comercializare, cantitatea de masă lemnoasă comercializată pe parcursul săptămânii pe categorii de cumpărători (fără nominalizarea acestora), locul amplasării/depozitării masei lemnoase recoltate, prețul stabilit pentru un metru ster de lemn de foc ș.a.

Publicitate

De asemeni, întreprinderile silvice vor trebui să asigure ca cel puțin 70% din volumul masei lemnoase de foc recoltate și/sau aflate în stoc, să fie comercializat consumatorilor casnici (persoane fizice) și entităților de interes public (primării, grădinițe, școli, spitale, etc.).„Pentru transparentizarea procesului, am dispus ca informația privind disponibilitatea și cantitățile masei lemnoase, precum și prețul acesteia să fie publicate pe paginile web ale Agenției Moldsilva și Inspectoratul Ecologic de Stat.

Sunt convins că realizarea acestor prescripții va avea un efect pozitiv în transparentizarea domeniului comerțului cu lemn de foc în întreprinderile silvice de stat și va elimina unele elemente de coruptibilitate aferente procesului de comercializare a patrimoniului public”, susține ministrul.

Pe de altă parte, specialiștii din cadrul Agenției Moldsilva susțin că masa lemnoasă este comercializată celor care o solicită și nu se face o diferențiere dintre cumpărători sau volume care pot fi achiziționate. În plus, un astfel de ordin ar putea afecta veniturile agenției, în cazul când persoanele fizice nu vor achiziționa toată masa disponibilă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal