Mircea Buga, despre reforma sistemului de pensii: „Noua formulă va permite creșterea pensiilor cu 70%”

Mircea Buga, despre reforma sistemului de pensii: „Noua formulă va permite creșterea pensiilor cu 70%”

Președintele Comisiei de reformare a sistemului de pensii, Mircea Buga a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” că formula veche de calculare a pensiilor conținea greșeli, pe când noua formulă va duce la o creștere seminificativă a pensiilor cu 50, 60, sau chiar 70 la sută în plus la ceea ce ar fi putut obține cetățeanul în baza vechii formule. 

„În formula anterioară de pensionare care a fost aprobată în anul 1999 a fost o greșeală cardinală, care nu a permis folosirea venitului actualizat al cetățeanului pentru a obține o pensie mai mare, decalajele acestea urmează acum să fie soluționate. Această formulă va duce la o creștere semnificativă care poate ajunge și la 50, 60, 70 la sută în plus la ceea ce ar fi putut obține cetățeanul în baza vechii formule pentru pensionare, care vor intra în sistem de la 1 aprilie 2017”, a menționat Buga.

Acesta a mai adăugat că de avantajele formulei nu vor beneficia doar persoanele care se pensionează începând cu anul 2017, dar și cele care deja sunt la pensie, în acest sens urmează să se efectueze o recalculare a pensiilor.

Buga a venit cu un exemplu, în care specifică diferența de calcul dintre noua și vechea formulă.

„Dacă un cetățean cu stagiu de cotizare de 33,8 ani, cu un venit destul de mic, de 1892 de lei s-ar pensiona în luna decembrie curent, până la intrarea în vigoare a legii, va obține o pensie de 949 de lei, calculată după formula veche. Dacă ar obține pensia în decembrie și ar valoriza-o ulterior, ar obține o pensie de 1486 de lei, deci cu 56 % mai mare. Dar dacă din start s-ar pensiona după data de 1 aprilie și va merge dupa noua formulă va beneficia de o pensie cu 96 la sută mai mare, practic de două ori mai mare decât pensia pe care o obține conform calulelor vechii formule”, a explicat Buga.

În schimb, acesta a menționat că pentru judecători situația diferă. Cei care se pensionează acum vor avea o pensie mai mare decât cei care se vor pensiona după noua formulă.

Cu referire la creșterea graduală a vârstei de pensionare, Buga a specificat că „Nu este adevărat că începând cu data de 1 iulie 2017 vârsta de pesnionare va fi de 62 de ani pentru femei și 65 pentru bărbați. Creșterea vârstei de pensionare nu va avea loc instantaneu, ci treptat, cu câte 6 luni pentru femei și 4 luni pentru bărbați anual, până în 2026. De la 1 iulie 2017, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 57 de ani și 6 luni, iar pentru bărbați de 62 de ani și 4 luni.”

Amintim că la data de 5 decembrie Guvernul a aprobat noua reformă a sistemului de pensii conform căreia începând cu anul viitor vor crește atât pensiile cât și vârsta de pensionare.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal