Pentru a creşte nivelul de conştientizare a necesităţii de predare a armelor de foc deţinute ilegal şi reducerea utilizării incorecte a armelor de către cetăţeni, IGP a lansat campania de sensibilizare a publicului privind predarea voluntară a armelor de foc deținute ilegal.
Cei care vor preda benevol armele deţinute ilegal nu vor fi sancţionaţi de către autorităţile publice. Totodată, cetățenii care doresc să dețină această armă legal trebuie să urmeze cursuri speciale cu experți din domeniu.
În cadrul orelor teoretice, persoanele studiază aplicarea și folosirea armelor de foc, cum să ajute persoanelor în caz că au fost rănite și cel mai important - măsurile de securitate în timpul mânuirii armele. Potrivit experților, aceste cunoștințe nu le posedă persoanele care dețin ilegal o armă de foc.
Doar după ce au absolvit un curs de instruire teoretică și practică de mânuire a armei de foc, cetățenii pot să dețină legal o armă. Totuși, cetățenii trebuie să prezinte un set de documente. Potrivit experților, o parte dintre cetățenii care au urmat cursurile teoretice și practice, ulterior, se dezic de ideea de a procura o armă de foc argumentând că este prea mare responsabilitatea.
Campania „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură” este susţinută financiar de Uniunea Europeană, PNUD şi SEESAC. În anul 2016, poliția a depistat și scos din circuit 119 unități de arme. Au fost înregistrate 134 de incidente, 74 din ele au fost cu implicarea armelor pneumatice deținute ilegal.
*
Este interzis portul armelor letale şi neletale:
- în locuri aglomerate, cum ar fi: stadioane, instituţii de învăţămînt, instituţii ale autorităţilor publice centrale, instanţe judecătoreşti, locaşuri sfinte, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri unde folosirea acestor arme este interzisă prin lege;
- dacă deţinătorul armei se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a produselor sau a substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori sub afecţiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa;
- dacă acestea nu sunt însoţite de documentul ce atestă dreptul de port şi de folosire a armelor.
Centrul Pregătire de Foc al Clubului Sportiv Central „Dinamo” al MAI este o autoritate competentă, care organizează și desfășoară cursurile de instruire teoretică și practică de mânuirea armei de foc. Sunt admise la curs persoanele fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care au amplinit vârsta de 21 ani. Persoanele respective se prezintă la curs cu actul de identitate, certificatul medical eliberat cu cel puțin 12 luni înaintea depunerii cererii la curs, din care rezultă că este apt din punct de vedere medical(concluzie narcologică și psihiatrică).
Durata cursului - 16 ore, prețul cursului 760 lei.
Partea teoretică - 12 ore - legislația privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă, aspectele de natura juridică referitor la uzul de armă,procedura de acordare a primului ajutor medical în cazul rănirii cu armă, măsurile de securitate în timpul mînuirii armei de foc,
Partea practică 4 ore - părțile componente și modul de funcționare și folosire a armelor și munițiilor, executarea unei trageri din diferite tipuri de arme în tirul de tragere.
La finele cursului se susține un examen de absolvire: testul teoretic este constituit dintr-un set de întrebări prin care se verifică însușirea cunoștințelor din toate domenii abordate în cadrul cursurilor, testul practic constă într-o ședință de tragere în tir, unde se verifică deprinderile privind folosirea armamentului, pregătirea armei pentru tragere, respectarea pozițiilor de tragere, precizia tragerii, modul de asigurare a armei, modul de a acționa în situații care necesită acordarea primului ajutor medical în caz de incident.