Un studiu realizat de Magenta Consulting a aflat cum privesc moldovenii cumpărăturile făcute în magazinele online. Studiul arată că populația Moldovei, rămâne în urmă față de majoritatea țărilor din occident, inclusiv și față de vecinii noștri din România, unde tendința de a face cumpărături online este în creștere de la un an la altul.
30% din respondenți au răspuns că înainte de a cumpăra un telefon sau accesorii pentru acesta caută informații pe internet. Un pic mai puțini, 29% din moldoveni citesc recenzii online despre electrocasnice atunci când au de gând să-și doteze gospodăria. Iar câte 25% din respondenți susțin că se informează pe internet înainte să-și cumpere un computer sau un automobil.
Despre telefoane și computere, cel mai des se documentează bărbații, locuitorii zonei de centru a Republicii Moldova și cei din mediul urban. De asemenea, această categorie de utilizatori este reprezentată de celibatari, cei ce nu au mai mult de 40 de ani, cu un venit de peste 5 mii de lei lunar.
Sătenii cumpără electrocasnice în magazinele online
Rezultatele sondajului realizat de Magenta arată că doar jumătate din cei care se documentează despre telefoanele și electrocasnicele pe care și le doresc, folosind internetul, le-au cumpărat cel puțin o dată din magazinele online, câte 14% pentru fiecare categorie.
Ceea ce privește computerele, doar 7% le cumpără de pe internet, din cele 25% care caută informații înainte de achiziție pe forumuri și pagini cu recenzii. Pentru moldovenii interesați de automobile, studiul arată că 5%, a cincea parte, ajung să se facă proprietari de mașină cu ajutorul internetului. Mai mulți sunt cei care își reînnoiesc garderoba online, 13% cumpără haine și 10% - încălțăminte.
Telefoanele sunt achiziționate din magazinele virtuale cu o pondere mai ridicată de către bărbați, cei ce vin din mediul urban, au între 18 și 40 de ani și un venit lunar ce oscilează între 10 și 20 de mii de lei. Moldovenii care cumpără electrocasnice online, spre deosebire de categoria care doar se documentează pe internet înainte de a le cumpăra, vin din mediul rural, au între 30 și 50 de ani, sunt marea majoritate divorțați și au un venit de peste 15 mii de lei.
Pe de altă parte, portretul moldoveanului care se îmbracă și se încalță de pe internet, este unul previzibil. Într-un număr mai mare, mai ales în cazul hainelor, sunt femei ce locuiesc în orașele din centrul și nordul Moldovei și sunt tinere - preponderent au între 16 și 20 de ani. Venitul acestei categorii de cumpărători online este de peste 15 mii de lei lunar.
Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie - 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
