
Exporturile moldovenești în UE: Producția agricolă doar 30%, iar cea industrială 70%
Pe parcursul acestui an UE și-a păstrat statutul de cel mai mare partener comercial al R. Moldova. Circa 70% din exporturi reprezintă produsele industriale și 30% agroalimentare. Cea mai mare creștere a volumelor exportate a înregistrat hârtia igienică (3600%), cerealele procesate (+744%), cutii și materiale pentru ambalaje (+53%), articole din metal (+145%).
・
La cea de-a 3-a ediție a Forumului Economic - Uniunea Europeană pentru businessul din Republica Moldova, care s-a desfășurat astăzi, 7 decembrie 2016 au fost prezentate datele statistice referitor la exporturile R. Moldova în țările UE.
Pe parcursul acestui an UE și-a reconfirmat statutul de cel mai mare partener al R. Moldova. Potrivit datelor din primele nouă luni ale anului curent, 63,8% din exporturile moldovenești au plecat în UE, în timp ce cota Federației Ruse a constituit aproape 12%.
În ultimul an se atestă o descreștere de circa 5% a valorii exporturilor moldovenești către UE, dar sub aspect al volumelor de mărfuri exportate există o creștere.
„Acordul de Liber schimb este un punct de pornire pentru integrarea R. Moldova în spațiul comunitar pentru a-i acorda noastre un loc binemeritat în spațiul și pe piața UE. Acesta creează reguli clare și are scop să creăm din Guvernul R. Moldova un partener de încredere pentru UE și mediul de afaceri”, a declarat ofițerul de comerț al Secției politică și economie a Delegației UE, Vasile Plămădeală.
El menționează că potrivit datelor statistice, în primele șase luni ale anului curent UE a importat din R. Moldova circa 30% reprezintă produse agroalimentare, 70% sunt cele industriale.În această perioadă s-a înregistrat o creștere a exportului de vinuri moldovenești (+16%), cereale (+20%) și cerealele procesate (+744%). Totodată, zaharul a fost exportat în volum de 42 mii de tone, fiind peste cota prevăzută de Acordul de Liber Schimb.
Pe de altă parte se atestă o descreștere exportului de nuci, porumb și semințelor de floarea-soarelui.
Exportul strugurilor de masă, în primele șase luni ale anului curent, a avut o completare de circa 48% față de cota prevăzută, iar a prunelor de 16%. O situație mai proastă se înregistrează la categoria mere, unde cota a fost acoperită la circa 1%
În ceea ce privește produsele industriale, exportul de cutii și materiale pentru ambalaje în prima jumătate a anului a crescut cu circa 53%.
Cea mai mare creștere este la exportul de hârtie igienică și produse sanitare (+3600%). De asemenea s-a înregistrat o majorare a exporturilor la covoare (+20%), îmbrăcăminte pentru doamne (+33%), articole din metal (+145%).
„Chiar dacă au trecut doar doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb se înregistrează o dinamică pozitivă și mai există o perspectivă de creștere a expertelor de produse moldovenești”, a menționat Vasile Plămădeală.
Ofițerul de comerț mai spune că o cotă semnificativă de circa 15-16% o deține exportul de cablaje și echipamente pentru mașini.