
Întârzierea loturilor de vaccinuri a stârnit discuții aprinse la Guvern. „Dacă moare un copil de gripă tot Guvernul trebuie să-și dea demisia”
În cadrul ședinței Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Sănătăţii să prezinte informaţii privind măsurile întreprinse pentru a preveni răspândirea gripei și a infecțiilor respiratorii acute în Republica Moldova. Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a explicat că donatorii chinezi întârzie să livreze vaccinurile, dar a dat asigurări că nu există riscul de a ne confrunta cu o epidemie.
・
„Situația epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe se află sub supraveghere epidemiologică și monitorizare permanentă. Conform ultimelor date prezentate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, în săptămâna 47, numărul bolnavilor prin gripă s-a situat cu mult sub pragul epidemic, 311,19 de cazuri la 100 mii populație”, a menționat Ruxandra Glavan.
Totodată, aceasta a declarat că, la momentul actual, lotul de vaccinuri se află în tranzit spre Republica Moldova. În acest context, Ministerul Sănătăţii a întreprins toate acţiunile pe care le-a avut la dispoziție pentru a urgenta perfectarea procedurilor vamale, inclusiv prin intermediul Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, astfel încât vaccinurile să ajungă cât mai repede posibil în Republica Moldova.
Chiar dacă, premierul Filip a fost mulțumit de răspuns, prim vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega s-a arătata deranjat de schimbarea termenilor.
„Știm bine că anticorpii se formează timp de două săptămâni. S-a discutat despre faptul că vom procura vaccinuri din state europene până la 1 iulie. Dacă, Doamne ferește, moare un copil de gripă atunci tot Guvernul trebuie să-și dea demisia. Cu mine în frunte, pentru că și eu sunt responsabil”, a replicat Gheorghe Brega.
Ca răspuns, Pavel Filip, a menționat că situația din acest an, stă cu mult mai bine decât cea din anul trecut, atunci când procesul de imunizare împotriva gripei a început la sfârșitul lunii decembrie.
Ministrul Sănătății a anunțat că anul trecut, în pofida întârzirii perioadei de vaccinare, nu s-au înregistrat probleme de sănătate pentru grupurile de risc, iar complicații sau reacții adverse nu au fost înregistrate și nici raportate.
De asemenea, Ruxandra Glavan a declarat că datorită acestei donații, bugetul sănătății a economisit 14 milioane de lei.