Întreprinderile transnistrene au beneficiat de înlesniri și facilități de 200 mln de dolari, în ultimii trei ani

Întreprinderile transnistrene au beneficiat de înlesniri și facilități de 200 mln de dolari, în ultimii trei ani

În condițiile unui buget auster, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului acordă, anual, mai multor companii, înlesniri și facilități de milioane de dolari. Beneficiarii favorurilor sunt mai multe firme conduse sau deținute de așa-zișii deputați locali. Doar în ultimii trei ani, suma beneficiilor acordate s-a ridicat la 200 milioane de dolari - peste jumătate din bugetul anual al regiunii separatiste, scrie rise.md.

Bugetul așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene (rmn) înregistrează în ultima perioadă un deficit anual de cel puțin 20% - circa 66 de milioane de dolari în 2013 și 80 de milioane în 2014. Anul trecut deficitul a fost de 69 de milioane de dolari, de două ori mai mult decât fondul de pensii al rmn. În pofida acestui lucru, autoritățile regiunii oferă anual asistență financiară unor întreprinderi din stânga Nistrului, sub forma unor înlesniri, cum ar fi prețuri reduse la gaze naturale ori taxe vamale și impozite reduse.

Potrivit informațiilor obținute de RISE Moldova de la așa-numitul Cabinet de Miniștri din rmn, suma totală a beneficiilor, oferite doar în perioada ianuarie 2013 - iulie 2016 unui întreg lanț de companii din regiunea transnistreană, a fost de peste 2,5 miliarde de ruble (aproximativ 200 de milioane de dolari).

Publicitate

Beneficiarii acestor facilități trebuie să îndeplinească o serie de condiții severe, precum „menținerea cu strictețe a numărului personalului de producție și a nivelului plafonului de salarizare”. Cu toate acestea, unele companii încalcă o parte dintre aceste norme, în complicitate cu autoritățile.

Deputații așa-zisului Soviet Suprem au pretenții față de liderul rmn. Ei îl acuză pe Șevciuk, și executivul subordonat lui, că a oferit Energokapital, firmă care intermediază livrările de energie electrice în dreapta Nistrului, ajutor sub formă de gaz la preţ redus.În consecință, doar anul trecut compania a obținut un profit de peste 200 de milioane de ruble.

„Acești bani au fost scoși în jurisdicții offshore. Astfel, pe lângă pierderile bugetare, republica nu a primit în jur de 20 de milioane de dolari”, se menționează într-un comunicat de presă al așa-numitului Soviet Suprem.

Un alt exemplu cum poți obține profit pe seama bugetului public al republicii nerecunoscute din stânga Nistrului este cel al centralei electrice Tirotex-energo, condusă de deputatul Vadim Levițchii. Centrala produce energie electrică pentru cel mai mare fabricant de textile din rmn, Tirotex, al cărui șef este tot un deputat - Andrei Mejinschii.

Jurnaliștii RISE Moldova au aflat că Tirotex-Energo produce curent pe bază de gaz achiziționat la un preț de doar 15 dolari pentru o mie de metri cubi, diferența fiind compensată de stat. Prețul mediu contractual în stânga Nistrului, în ianuarie și februarie 2016, a fost de peste 220 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, iar în perioada aprilie-iulie - de aproximativ 180 de dolari.

Fondatorul companiei Tirotex-Energo este compania Lenmana Limited din Cipru. Datele analizate de RISE arată că, în pofida „dificultăților economice” cu care se confruntă întreprinderea, doar în 2015 Tirotex-Energo i-a transferat firmei Lenmana aproape 600.000 de dolari.

Mai multe detalii pe rise.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal