Ambasada Franţei a organizat o masă rotundă, în parteneriat cu primăria municipiului Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, unde au discutat despre planificarea urbană și documentația de urbanism a orașului Chișinău. Invitat la eveniment, Ion Ștefăniță a declarat că nu este de acord cu lichidarea Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor și că trebuie să existe un echilibru între business-ul imobiliar și patrimoniu de stat
Contextul evenimentului este marcat de noile provocări ale urbanizării şi de oportunităţile oferite în actualizarea planului urbanistic general şi elaborarea unui plan urbanistic zonal al capitalei.
Potrivit lui Ion Ștefăniță, Ambasada Franţei împreună cu cei doi parteneri şi-au propus să revalorifice spaţiul public din Chişinău şi anume: amenajarea zonei protejate, spaţiului pietonal - strada 31 August 1989 și să fie rezolvată problema Clădirii Circului Din Chișinău.
„Noi avem acel plan urbanistic general, dar, din 2007 s-a scurs o perioadă mare, deaceea noi trebuie să actualizăm acest document. Noi trebuie să facem ordine în tot ce înseamnă construcție în zona istorică a orașului. Noi trebuie să avem un echilibru între business-ul imobiliar și patrimoniu de stat”, a declarat Ion Ștefăniță, directorul Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.
De asemenea, Ion Ștefăniță a declarat că susține inițiativa Guvernului de a facilita eliberarea actelor permisive, prin crearea unui ghișeu unic.
Prim-consilier al Ambasadei Franţei în Republica Moldova, Jérémie Petit, a menționat aspectele ce țin de patrimoniul protejat, amenajarea teritoriului și dezvoltarea locală durabilă, planificarea urbană și documentația de urbanism a orașului Chișinău.