Societatea civilă dezaprobă modul în care a fost învestit Procurorul General

Societatea civilă dezaprobă modul în care a fost învestit Procurorul General

Mai multe organizații dezaprobă modul în care a fost învestit în funcția de Procuror General Eduard Harunjen. În acest sens a fost semnată o declarație în care societatea civilă vine cu mai multe solicitări către Președintele Republicii Moldova, Procurorul General și Autoritatea Națională de Integritate.

Societatea civilă susține că „numirea candidatului la funcția de Procuror General într-o asemenea grabă afectează grav încrederea în Procuratură și alimentează suspiciunea că a fost făcută cu un scop ascuns”. Prin urmare, aceștia solicită:

- Președintele să facă publică informația cu privire la verificarea integrității titularului la funcția de demnitate publică, pusă la dispoziție de Serviciul de Informații și Securitate;

Publicitate

- Procurorul General să vină cu explicații publice pentru a exclude orice dubiu cu privire la legalitatea provenienței averilor sale și acțiunile legate de evenimentele tragice din aprilie 2009 în care a fost implicat;

- Efectuarea de către ANI a controlului averii lui Harunjen.

De asemenea, aceștia au menționat că au dubii că Serviciul de Informații și Securitate, CSP și Președintele țării au verificat suficient de atent integritatea domnului Harunjen, conform legislației relevante ocupării funcției de demnitate publică, și că au examinat suficient circumstanțele de nimicire a unui dosar penal într-o cauză de deces care a avut loc în aprilie 2009.

Organziațiile semnatare ale Declarației sunt: Amnesty International Moldova, Asociația „PROMO-LEX”, Asociația pentru Democrație Participativă (AEDPT), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Centrul de Drept al Femeilor (CDF), Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului (CIDO), Centrul de resurse DIALOG-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Transparency International Moldova.

Amintim că la data de 8 decembrie, președintele Nicolae Timofti a semnat Decretul de numirea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal