Deputații au votat în prima lectură proiectul de Lege de reformare a sistemului pe pensii, care se bazează pe principiul contribuției și unificării condițiilor de pensionare pentru toate categoriile de cetățeni. Proiectul mai prevede majorarea vârstei și stagiului total de pensionare pentru femei și bărbați.
În cadrul ședinței Parlamentului din 9 decembrie 2016 majoritatea deputaților a votat pentru proiectul de modificare a sistemului de pensii.
„În prezent, sistemul solidar de pensii din R. Moldova are probleme de conformare și oferă stimulente slabe pentru a contribui acest sistem. Astfel, intervine problema asigurării unei pensii decente. Raportul dintre numărul pensionarilor și a persoanelor asigurate are un coeficient de doar 1,22. Obiectivul general al proiectului constă în asigurarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil din punct de vedere financiar și să garanteze un trai decent beneficiarilor de pensii”, a declarat Stela Grigoraș Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
În condițiile când speranța de viață la bărbați reprezintă 67,5 ani, iar pentru femei 75,5 ani proiectul de lege prevede ca bărbații să se pensioneze la 65 de ani, iar femeile la 62 de ani. Majorarea se va efectua gradual timp de 10 ani. De asemenea, proiectul stabilește majorarea stagiului complet de pensionare de 33 ani la femei și 36 ani la bărbați.
Pensia anticipată poate fi stabilită cu cel mult trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.
Reformarea sistemului de pensionare presupune unificarea condițiilor de pensionare pentru toate categoriile de cetățeni, inclusiv membrii de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători și procurori.
Un stagiu de cotizare de 30 de ani va asigura o rată de înlocuire de 40,5%, iar stagiul complet de 33 de ani la femei va oferi o rată de înlocuire de 44,5%. Pentru un stagiu complet de cotizare la bărbați de 36 ani bărbați rata de înlocuire ajunge la 48,6%, în timp ce pentru un stagiu de 50 de ani rata de înlocuire va ajunge la 66,5%.
Noua formulă de calcul a pensiei va permite implementarea unui calculator on-line și se va raporta direct la nivelul contribuției și stagiul de cotizare realizat.
Proiectul de lege stabilește recalcularea graduală a pensiilor existente. Astfel, pensia stabilită în 2008 pentru un stagiu total de 36,4 ani, cu un venit mediul lunar asigurat de 663 lei și o valoare de 524 de lei, care a ajuns la 1047 lei în 2016, se va majora cu 9,5%. Aceasta va crește cu circa 100 de lei și va constitui 1146 lei.
Pensiile vor fi calculate după noua formulă din 1 aprilie 2017.
Unii deputați au criticat majorarea vârstei de pensionare pentru bărbați până la 65 de ani, în condițiile când speranța de viață este de 67 de ani. Stela Grigoraș a declarat că „nesustenabilitatea sistemului de pensii necesită măsuri neordinare. S-au analizat varianta de egalare a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 63 de ani. O alternativă este majorare contribuției de asigurări sociale, care nu este o măsură foarte populară și nu va fi susținută, fiindcă povara fiscală pe angajator și angajat va crește. Astfel, suntem puși în situația să alegem o alternativă care are viață”, susține aceasta.
Ea mai spune că în prezent 83% din pensionari primesc o pensie de sub limita de existență, iar unii beneficiari au peste 20 mii de lei. Prin reformarea sistemului de pensii va reduce din aceste diferențe și va asigura un trai decent pentru pensionari.
De remarcat că PSRM și PCRM au solicitat amânarea examinării acestei reforme și în semn de protest au părăsit ședința.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
