
INTERVIU cu Lucia Lupu, tânără regizoare, câștigătoarea premiului pentru „cel mai bun debut” în cadrul Festivalului Filmului Dedicat Drepturilor Omului
Lucia Lupu este o tânără regizoare pentru care filmul ocupă un loc aparte. Dragostea sa față de film și munca pe care o depune în acest sens au fost apreciate și în cadrul Festivalului Filmului Dedicat Drepturilor Omului, unde a obținut premiul pentru „cel mai bun debut”. Despre pasiunea sa față de film, dar și despre experiența sa în cadrul acestui festival, aflați din următorul interviu.
・
Agora: Lucia, ce înseamnă pentru tine filmul?
Lucia Lupu: Pentru mine filmul este un mod de a-mi organiza gândurile pe care eu le am. Un scenariu de al meu, de obicei, adună tot felul de chestii care m-au frământat în timp, iar filmul este o metodă foarte eficientă și plăcută de a pune cap la cap aceste frământări, gânduri și idei, astfel încât, într-un final să pot transmite și comunica ideea mea altora.
Când ai înțeles că fimul este ceea ce vrei să faci?
Am înțeles că vreau să fac film atunci când fotografia nu-mi mai oferea posibilitatea să spun ceea ce simțeam că vreau să transmit altor oameni.
Ai obținut premiul pentru „cel mai bun debut” cu filmul Paparuda, care este istoria filmului și de unde a pornit ideea acestuia?
Totul a pornit de la faptul că am participat la un concurs de scenarii. Ambasada Franței și Ambasada Germaniei anunțaseră un concurs de scenarii cu tematica „Legende, proverbe, zicători moldovenești-românești” din zona noastră și eu m-am gândit la mitul paparudei, de fapt, e mai mult un obicei decât mit, care semnifică chemarea ploii și am scris acest scenariu împreună cu Mihai Țărnă. Dumnealui mi-a fos un tutore atât la scris cât și la regie. Această producție a fost filmată într-o periodaă de o lună de zile. Mai întâi, timp de o lună am avut un training, unde a fost implicată o echipă de imagine, una de regie și alta de producție, după această instruire, împreună cu colegii am filmat scenariul. Echipa de bază avea sigur vreo 20 de persoane, dar, ulterior, s-au afiliat și alte persoane volunatre care ne-au ajutat să realizăm acest film.

Ce mesaj aduce filmul pentru spectatori?
Dacă e să vorbim despre sensul filmului, atunci pot spune că acesta nu vine cu un mesaj anume, ci mai degrabă aduce o stare de bine, de speranță, care rezultă din acțiunea de depășire a stării negative pe care o are personajul principal. Filmul păstrează și transmite acea senzație de ploaie, acea starea de bine din momentele când e vară și e cald și vine ploaia, atunci simți că viața este cel mai frumos lucru pe care îl ai.
Către cine este adresat filmul, are vreun public țintă?
Eu cred că filmul nu este adresat unei anumite categroii de vârstă, deoarece este un film absolut firesc, inspirat din viață. El vine cu mai multe nuanțe, atât sociale cât și romantice, dar și de comedie. Este un film în care întâlnim un fel de „amestec” de toate și pentru toți.
Care a fost reacția ta atunci când ai aflat că filmul tău a obținut acest premiu?
E un lucru foarte interesant, am simțit că efortul depus, speranțele, visele încep să devină încet realitate. Mi s-a oferit posibilitatea să plec cu acest film la Stockholm la Festivalul „New Balcan Film Fest”, împreună cu alte patru filme din Republica Moldova, mă bucur că voi fi un reprezentant al țării noastre.
Să faci un film nu este atât de simplu, aici e vorba de talent, muncă și multă inspirație, cât de greu e să faci un film la noi, în Molova?
E complicat, dar cred că ingredientul principal este mult curaj și entuziasm și atunci când ai abilitatea asta de a trece peste toate piedicile financiare și logistice, atunci obții un rezultat frumos în pofida tuturor greutăților.

Ai mai participat și în cadrul altor festivaluri intrenaționale de film sau acet festival va fi pentru tine o premieră?
Am mai participat cu Paparuda la Toamna la Voroneț un festival din România, în Bangaldeș, am fost acceptată, împreună cu mai mulți colegi, de asemenea am mai transmis filmul și la alte festivaluri, sunt acum în așteptare de răspuns, dar fizic am fost prezentă doar la un singur festival internațional.
Care sunt așteptările tale de la acest festival?
Am așteptări foarte mari în sensul că voi simți atmosfera de cultură de film cu rădăcini. Pentru că Suedia a dat naștere unor regizori extraordinari, sper foarte mult să simt tradiția pe care o au ei și cred că fiecare călătorie trebuie să aducă ceva foarte interesant, sper să mă întorc acasă inspirată.
Te vezi făcând film, aici, acasă în Moldova sau ai alte planuri?
Categoric mă văd acasă. Vreau să fac film orice ar fi, cu orice preț. Nu pot să promit că voi rămâne aici, dar dorința mea cea mai mare este să fac film în Moldova și să fiu un regizor moldovean.

Cum crezi industria filmului în Moldova va căpăta amploare și se va bucura de succes în viitor?
Da, va avea foarte mult succes pentru că și la Festivalul Academiei noastre de debut am observat că lumea este foarte interesată de producțiile autohtone și ei chiar așteaptă aceste producții. Pe mine foarte mult mă bucură când un om care nu are studii în film, care este pur și simplu spectatorul final la care noi vrem să ajungem poate să vorbească foarte deschis, poate uneori să critice filmele autohtone. Este foarte important și eu cred că publicul moldovean are nevoie de filme, mai ales de fimle autohtone. Am observat că la festivalurile de film internațional sălile nu sunt atât de pline precum sunt atunci când e vorba de o premieră națională.
De ce ar trebui să meargă spectatorii la acest film?
Filmul încă nu e făcut public, dar când va apărea, eu le sugerez oamenilor care vor să traiască o senzație plăcută de răcoare de ploaie de vară să meargă la acest film.
https://agora.md/videoframe/3870/620
Producția Lucei Lupu a fost apreciată înalt de către juriul festivalului, care i-au oferit pe lângă premiul „cel mai bun debut” și anumite facilități care îi vor permite să meargă la Festivalul „New Balcan Film Fest”. În acest sens președintele Centrului Național al Cinematografiei(CNC), care a fost și președintele juriului în cadrul Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului, Valeriu Jereghi a menționat că Lucia este una din acei regizori talentați pe care CNC-ul își propune să-i o promoveze și în spațiul filmului european.
„Lucia este una din tinerii cineaști care imediat și-a început cariera cu o cinematografie europeană, ea nu este complexată de acele elemente care i-ar lasă primul său debut să fie orientat doar spre uz intern. Ea este o fire mai mult intuitivă, acum la început de drum, dar are o relație specifică cu umanitatea și natura și asta o face să se deosebească. Premiul pe care i l-am oferit noi, juriul festivalului, este unul bine meritat, acest film de debut se evidențiază și noi suntem, cumva, obligați să remarcăm aceste talente ca să le propunem Europei, pentru că strategia noastră, a Centrul Național al Cinematografiei este cooperarea internațională cu filmul european în primul rând. Din acest motiv, și de această dată CNC a susținut un program de cinci filme pentru festivalul „New Balcan Film Fest” printre care este și filmul Luciei. Noi așteptăm particparea ei la acest festival pentru că ea merge ca autorul fimlului, un film realizat cu suținerea ambasadelor, dar în cazul dat ea merge și cu susținerea CNC-ului din Moldova, ea fiind prima canditatură care pleacă la un festival internațional cu inițiativa și susținerea noastră. Noi am facilitat plecarea ei pe contul festivalului, ca un oaspete special în categoria sa de debut. Vreau să menționez că este o raritate atunci când un festival își asumă toate cheltuielele pentru particpiant”, a menționat, regizorul Valeriu Jereghi.