Hoții de lemne din România sunt urmăriți prin satelit

Hoții de lemne din România sunt urmăriți prin satelit

Hoții de lemn din România sunt monitorizați de acum înainte de un sistem de sateliți care urmărește în timp real tăierile de pădure și emite alerte către autorități. Imaginile din satelit sunt încărcate pe inspectorulpădurii.ro, un site la care are acces oricine are un telefon sau un calculator cu internet. Radarul Pădurii și aplicația mobilă Inspectorul Pădurii vor funcționa și ele, în paralel cu noul sistem, scrie digi24.ro.

Trei sateliți vor trece cel puțin o dată la 2-3 zile pe deasupra României și vor face fotografii. Imaginile vor fi suprapuse apoi cu hărțile oficiale și cele ale zonelor avizate pentru tăiere.

„Sistemul pe care îl lansăm astăzi permite în premieră în România supraveghere în timp real prin imagini satelitare a legalității sau ilegalității tăierilor de pădure,” explică Cristiana Pașca-Palmer, ministrul Mediului.

Publicitate

Atunci când imaginile din satelit nu coincid cu harta autorităților, inspectorulpădurii.ro va genera zone roșii. Ceea ce înseamnă o alertă.

http://www.digi24.ro/embed/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/hotii-de-lemne-urmariti-prin-satelit-629316?video=0&width=570&height=320

Sistemul a generat deja zeci de alerte în Moldova și în zona munților Apuseni.„La noi în permanență avem probleme cu hoții de lemne. În schimb, față de anii trecuți sunt mai reduse. Sunt hoții de serviciu, găinarii, care fură câte o căruță de lemne,” precizează George Celsie, purtătorul de cuvânt al Direcție Silvice Suceava.

Sateliții pot detecta tăieri chiar dacă vorbim de numai câțiva copaci. Adică pot observa inclusiv atunci când hoții răresc pădurea, în loc să o defrișeze, ca să nu fie descoperiți. Sistemul se aplică și în cazul pădurilor private.

Sunt trei parcele din păduri private, în zona, Brad, din Hunedoara, care au generat alerte în ultimele zile.

„Trebuie vorbit cu cei care administrează suprafețele. Se poate verifica tipul lucrării, ce tip de lucrare, când s-a făcut, dacă s-a făcut și dacă întrunește condițiile legale pentru exploatare,” spune Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara.

Cu ajutorul hărții se pot verifica toate avizele de transport emise într-o zi. Portalul va afișa numărul autoturismului, ziua și ora la care a fost emisă autorizația și ce tip de lemn transportă. Așa au fost descoperite, de exemplu, câteva avize emise ilegal.

„Am avut cazuri în care aceste coduri au fost emise din cimitire, din câmpuri agricole sau de pe alte continente: vedeți aici din SUA, din California, sau de la Paris. Trebuie să știți că toate aceste cazuri sunt ilegale pentru că legea prevede foarte clar ca autorizația de transport se dă la locul încărcării.”

Site-ul afișează și zonele protejate și pădurile virgine, unde orice intervenție este strict interzisă. În plus, harta arată sub forma unor puncte verzi zonele de tăiere legală aprobate de Romsilva pentru anul viitor. Astfel, dacă un utilizator vede un transport de lemne într-o pădure unde nu au fost aprobate tăieri legale, atunci, cel mai probabil, acesta este ilegal și poate suna la 112.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal