Alegeri în România: Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot la alegerile parlamentare

Alegeri în România: Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot la alegerile parlamentare

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne, la alegerile parlamentare, să-și exprime votul pentru alegerea noilor membri ai Camerei Deputaților și Senatului pentru legislatura 2016-2020.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă a României, numărul total al alegătorilor români înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.881.604.

Potrivit AEP, 18.263.876 de cetățeni sunt alegători cu domiciliul sau reședința în țară, 4.197 sunt cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au optat pentru votul în secții de votare din apropierea locuinței, 8.889 sunt cetățeni români care au solicitat să voteze prin corespondență, iar un număr de 604.642 sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașaport tip CRDS.

Publicitate

În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total 6.477 de candidați, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat.

Senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Votarea începe duminică la ora 7,00 și are loc până la ora 21,00. La ora 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să își exercite dreptul de vot.

După încheierea votării, BEC va aduce la cunoștința publicului, pe pagina de internet a instituției, rezultatele provizorii ale alegerilor parlamentare. Informațiile din procesele verbale completate în secțiile de votare vor fi făcute publice începând cu ora 24,00 a zilei de 11 decembrie pentru toate secțiile de votare pentru care datele au fost transmise în serverul central de colectare a datelor de la nivelul BEC.

Rezultatele parțiale vor fi furnizate zilnic din data de 12 decembrie și până la stabilirea rezultatelor finale, conform următorului orar: ora 10,00 pentru ora de referință a datelor 8,00; ora 12,00 pentru ora de referință a datelor 10,00; ora 17,00 pentru ora de referință a datelor 15,00; ora 20,00 pentru ora de referință a datelor 18,00.

Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 35 de secții de votare, unde vor fi distribuite 87500 de buletine de vot.

În Chișinău vor fi deschise 12 secții de vot. În centrul Republicii Moldova vor fi organizate secții de votare în Hîncești, Ialoveni, Nisporeni,Orhei, Căușeni, Anenii-Noi, Bardar și Călărași. În sudul Moldovei, vom avea deschise secții de votare la Consulatul General al României din Cahul, Cantamir, Leova, Cimișlia, Giugiulești și Carabetovca, iar la nordul Republicii vom avea organizate secții de votare la Consulatul General al României din Bălți, Drochia, Edineț, Florești, Fălești, Soroca, Telenești și Ungheni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal