Cine sunt cei 8 candidați basarabeni care vor să ne reprezinte în Parlamentul României

Cine sunt cei 8 candidați basarabeni care vor să ne reprezinte în Parlamentul României

Astăzi au loc alegerile Parlamentare în România, în țara noastră au fost deschise 35 de secții de votare și au fost repartizate 87500 de buletine de vot.  8 candidați basarabeni au fost inaintați de către cinci partide politice din România pentru funcțiile de deputați și senatori din partea Republicii Moldova. 

Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Alianța Democraților și Liberalilor și Alianța Noastră România sunt partidele care au reprezentanți în listele electorale moldoveni.

Partidul Mișcarea Populară l-a înaintat pentru camera deputaților pe Constantin Codreanu. Acesta, în trecut a făcut parte din organizația unionistă „Acțiunea 2012” și a fost unul din liderii „Blocului Unității Naționle”, iar pentru senat, PMP l-a înaintat pe jurnalistul Doru-Liviu Dendiu, care este originar din România, dar activează de mai mulți ani la Chișinău și deține cetățenia Republicii Moldova.

Publicitate

Partidul Social Democrat i-a ales pe Veaceslav Șaramet pentru Camera Deputaților și Maria Stoian-Musteață. Veaceslav Șaramet este un medic dentist, care în 2014 a candidat pentru alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PC-UNPR. Acesta în trecut a fost lider al organizațiilor studenților basarabeni din România. Maria Stoian-Musteață lucrează în domeniu juridic și are 27 de ani.

Partidul Național Liberal, a făcut o alegere surpriză pentru toată țara, aceștia au înaintat-o pe cunoscuta jurnalistă Angela Aramă, cunoscută în trecut ca membră a partidului lu Iurie Roșca - PPCD. A doua alegere este Alexandru Barbăroșie, membru PLDM și președinte al raionului Anenii Noi.

Partidul Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE) a propus un singur candidat basarabean, și anume pe medicul Corneliu Raduță.

Ion Costaș, unul din cei mai tineri generali ai armatei sovietice, fost ministrul de Interne între 1990-1992 și ministrul al Apărării în perioada conflictului de pe Nistru din 1992 este înaintat pentru Senat din partea Partidului Alianța Noastră România, condus de Marian Munteanu.

Până în acest moment au votat aproape 20 de mii de alegători din Republica Moldova, rata cea mai mare de participare la vot se înregistrează la Ambasada României din Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal