Astfel, prin decizie judecătorească irevocabilă, a fost menținută integral hotărârea Tribunalului de Arbitraj, prin care s-a constatat că Kazahstanul a încălcat prevederile Tratatului internațional cu privire la Carta Energetică (Energy Charter Treaty), a expropriat abuziv și gestionat ulterior companiile grupului Ascom, specializate în explorarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze din Kazahstan.

De menționat că în 2010 autoritățile din Kazahstan au expropriat companiile „Kazpolmunay” LLP și „Tolkynneftegaz” LLP, aparținând grupului Ascom.

Prejudiciul adus Grupului în urma exproprierii este de 1,5 mlrd dolari USA.

Printr-un comunicat emis presei, ASCOM precizează că „în 2008, Vladimir Voronin a remis către Președintele kazah Nursultan Nazarbayev o scrisoare de denigrare a Grupului, prin care, coborând fără scrupule la declarații false și mincinoase, a urmărit interesul știrbirii imaginii conducerii ”Ascom-Grup” S.A. și distrugerea afacerii”.

„Considerăm, că acțiunile comune și individuale ale lui Vladimir Voronin și Nursultan Nazarbayev au lipsit mii de oameni de locuri de muncă, au dus la salarii neachitate la timp și la procese de judecată ce au durat aproape nouă ani. Mai mult, Vladimir Voronin a recurs și la acțiuni de cea mai joasă speță, arestându-l pe Gabriel Stati, invocându-i acuzații excepțional de grave de comiterea infracțiunilor de dezordini în masa și uzurpare a puterii de stat care, ulterior, în rezultatul desfășurării urmăririi penale, nu s-au adeverit, Gabriel Stati fiind eliberat din arest și scos de sub urmărire penală”, mai scrie în comunicatul grupului. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!