
Trei milioane de lei din bugetul municipal al Capitalei ar putea fi decis de cetățeni
Rețeaua Civică Urbană, Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale și consilierii municipali PPEM au organizat o conferință de presă cu ocazia lansării proiectului privind introducerea bugetării participative (civile) în municipiul Chișinău. Potrivit acestui proiect, societatea civilă va putea decide destinația unei părți din bugetul municipal Chișinău.
・
Organizatorii au declarat că această procedură este inspirată din practicile europene.
Suma propusă, de 3 milioane de lei, reprezintă doar 0,1% din întregul buget municipal, însă acest proiect va permite finanțarea proiectelor propuse de societatatea civilă.
„Eu cred că pentru viitor se poate de crescut această sumă, ca ea să reprezinte 1% sau chiar 3% din bugetul municipal. Aceasta este o practică normală penru euroapa centrală”, a declarat unul dintre organizatorii conferinței.
Potrivit organizatorilor, această inițiativă constă din două filiere, proiecte mici și proiecte mari. Proiectele mici sunt de la 30 de mii de lei pînă la 100 de mii de lei, iar pentru ele sunt alocate 1 milion de lei și pot fi finanțate în total 10- 15 proiecte, iar proiectele mari sunt de la 100 de mii de lei până la 500 de mii de lei, asta ar însemna 8-10 proiecte.
Toți cei care vor dori să propună proiecte vor trebui să îndemplinească niște condiții, și anume să atingă vârsta minimă de 16 ani, să completeze un formular, să strângă minimul de semnături cerute pentru finanțarea proiectelor.
După ce cetățenii vor scrie proiectele, Direcția relații publice a Primăriei municipiului Chișinău le va colecta și va convoca ședința echipei de lucru pentru Bugetul Civil, în scopul de a efectua evaluarea tehnică a proiectelor. Componența Echipei va include câte un reprezentant ai Direcției administrație publică locală și un reprezentant al Direcției relații publice. De asemenea, consilierii municipali pot participa la ședința echipei de lucru și se expune pe marginea proiectelor.
„Regulamentul cu privire la aprobarea Bugetului Participativ în Chișinău detaliază modul în care inițiativele civice, grupurile de cetățeni și organizațiile societății civile pot înainta pentru finanțare din contul bugetului public proiecte ce vizează lucrări de amenajare, de reparație a infrastructurii, de construcție a infrastructurii etc. Modelul de Bugetului propus este inspirat din experiența de implementare a asemenea proiecte în orașe din Europa de Est, cu experiențe și structură a administrației publice locale asemănătoare celei din mun. Chișinău: Polonia, Ucraina, România. Astfel, noi ne propunem implementarea acestui proiect începând cu 2017”, susține Victor Lutenco, consilier municipal PPEM.
Autorii proiectului privind Bugetul Participativ cred că implementarea acestuia în mun. Chișinău va avea următoarele efecte: creșterea gradului de participare a cetățenilor orașului în procesul decizional, sporirea transparenței cheltuielilor publice, creșterea controlului civic, creșterea activismului civic etc.