Aproape 30 de ONG-uri lansează un apel public de boicotare a legii care va ierta veniturile semi-legale în schimbul taxei de 2%

Aproape 30 de ONG-uri lansează un apel public de boicotare a legii care va ierta veniturile semi-legale în schimbul taxei de 2%

Aproape 30 de organizații, printre care Transparency Moldova, IDIS Viitorul și Expert Grup au lansat un apel public prin care consideră inadmisibilă adoptarea proiectelor de legi privind liberalizarea capitalului, considerând că acestea „legalizează ilegalităţi şi compromit eforturile de combatere a corupţiei şi de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova”.

Semnatarii spun că legile eliberează de „orice răspundere persoanele fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate”. Proiectele mai introduc interdicţia de sancţionare a funcţionarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.

„Reacţia noastră este determinată de sensibilitatea și dualitatea proiectelor, abordarea insuficientă a subiectului și, în mod deosebit, impactul acestora asupra societății. Pe lângă efectele reflectate în notele informative, care nu sunt bazate pe evidențe și nu prezintă impactul economic, administrativ și fiscal, constatăm cu profundă îngrijorare că aceste iniţiative vor duce la o amnistiere totală a persoanelor care și-au însușit averi în mod ilegal, în special pentru funcționarii publici”, scriu organizațiile care lansează apelul.

Citiți aici materialul Agora despre liberalizarea capitalului

Publicitate

„Prin adoptarea proiectelor nr. 451 și nr. 452 va deveni imposibilă tragerea la răspundere a persoanelor juridice şi fizice, în special a demnitarilor publici, care nu au declarat sau au declarat la valori reduse averea. Pe de altă parte, această iniţiativă reduce la zero eficienţa Pachetului de integritate votat de Parlament cu doar câteva luni în urmă şi raportat de autorităţi ca fiind un mare succes în combaterea corupţiei. Mai mult, aceasta va permite demnitarilor corupţi să îşi păstreze funcţiile publice şi descurajează funcţionarii şi contribuabilii oneşti. De asemenea, proiectul de lege nu conţine o justificare convingătoare”, mai adaugă semnatarii.

Organizațiile semnatare:

1. Asociaţia Micului Business;

2. Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT”;

3. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă;

4. Asociația pentru Politică Externă;

5. Asociația Presei Independente;

6. Asociația BIOS;

7. Business Consulting Institute;

8. Centru de Investigații Jurnalistice;

9. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției;

10. Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dezabilități;

11. Centrul de resurse DIALOG-Pro;

12. Centrul de Resurse Juridice din Moldova;

13. Centrul Național de Mediu;

14. Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate;

15. Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova;

16. Consiliul Național al Tineretului din Moldova;

17. Eco-TIRAS;

18. Expert-Grup;

19. Fundația Est-Europeană;

20. IDIS Viitorul;

21. Institutul de Dezvoltare Urbană;

22. Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM";

23. Institutul de Politici Publice;

24. Mișcarea Ecologistă din Moldova;

25. Promo-Lex;

26. Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria;

27. Centrul Regional de Mediu Moldova;

28. TERA1530;

29. Transparency International - Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal