Stratfor: Alegerea candidaților pro-ruși pe ambele maluri ale Nistrului va da un nou suflu în procesul de negocieri

Stratfor: Alegerea candidaților pro-ruși pe ambele maluri ale Nistrului va da un nou suflu în procesul de negocieri

Schimbările care au avut loc în conducerea de pe ambele maluri ale Nistrului vor permite Transnistriei și Republicii Moldova să facă unele ajustări tactice importante în relația lor. Alegerea candidaților pro-ruși Krasnoselski și Dodon va da un nou suflu în procesul de negocieri, scrie agenția americană Stratfor în analiza sa, transmite Agora. 

„Mai multe obstacole ar putea împiedica progresul major în soluționarea conflictului transnistrean în viitorul apropiat.

În primul rând, politicienii moldoveni sunt încă divizați în ceea ce ține de statutul regiunii, o problemă pe care Igor Dodon și parlamentul pro-occidental împreună cu prim-ministru o văd diferit. Krasnoselski a recunoscut că controversele vor rămâne neaplanate, deoarece „nu totul depinde de președinte ales la Chișinău”.

Publicitate

Între timp, Rusia nu va grăbi negocierile. Din punctul de vedere al Moscovei, orice acord care prevede reducerea sau retragerea trupelor ruse din Transnistria nu va fi examinat din start, din moment ce Kremlinul dorește să-și protejeze pozițiile militare în regiune. De asemenea, Moscova vrea să-și păstreze rolul de arbitru principal al conflictului”, consideră Stratfor.„Schimbările care au avut loc în conducerea de pe ambele maluri ale Nistrului vor permite Transnistriei și Republicii Moldova să facă unele ajustări tactice importante în relația lor.

Legăturile amicale între Krasnoselski și Dodon vor da un nou suflu în procesul de negocieri, care include domenii precum comerțul, tranzitul și migrația transfrontalieră. Drept urmare, legăturile economice dintre țara și regiunea separatistă, probabil, se vor îmbunătăți pe măsură ce barierele comerciale dintre Chișinău și Tiraspol (precum și Chișinău și Moscova) vor fi înlesnite în anul următor.

Deși puțin probabil că Republica Moldova va putea reintegra totalmente Transnistria, având în vedere împotrivirea Rusiei la această idee, Moscova ar putea fi deschisă pentru a face modificări modeste a statutului politic al regiunii”, se mai spune în articol.

Alegerile vor avea repercusiuni importante în Europa de Est. Și judecând după alegerea președinților pro-ruși în Transnistria și Moldova, se pare că Kremlinul va profita de oportunitatea de a se extinde liniștit înspre vest, conchid experții Stratfor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal