
ULTIMĂ ORĂ! Curtea Constituțională a validat alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al R. Moldova
Victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, cu un procentaj de 52,11%, a fost validată de Curtea Constituțională. Odată cu această procedură, Dodon urmează să depună jurământul și să fie învestit în funcție.
・
Validarea alegerii în funcție a lui Igor Dodon a fost examinată de completul de magistrați Igor Dolea, Aurel Băieșu, Victor Popa, Veaceslav Zaporojan și președintele CC, Alexandru Tănase.
De dimineață, după ce a prezentat raportul Comisiei Electorale Centrale, șefa instituției, Alina Russu, a menționat că alegerile au fost corecte și a cerut validarea lor. Aceeași poziție au avut-o și deputații socialiști veniți să-l reprezinte pe Igor Dodon. „Considerăm că alegerile s-au desfășurat conform legii, nu a fost nici un motiv care să ducă la invalidarea alegerilor”, a spus Vladimir Țurcanu.
Câteva idei principale enunțate în Hotărârea Curții:
- Valabilitatea alegerilor depinde de amploarea ilegalităților constatate de către autorități.
- Invalidarea ar putea avea loc în cazul în care alegerile au avut loc prin fraudă. Nu orice fraudă comisă poate anula alegerile, ci doar cea care a influențat rezultatele.
- Curtea Constituțională examinează circumstanțe de drept și nu de fapt. Toate contestațiile privind încălcările electorale pot fi examinare doar de instanțele de drept comun, nu de Curtea Constituțională.
- Curtea recomandă Parlamentului reglementarea separată și explicită a contestațiilor privind scrutinul electoral.
- CC a subliniat că Parlamentul reglementează prin lege organică procesul electoral. Cetățenii din țară și din afara ei se află în situații juridice total diferite. Conform Curții de la Veneția, reședința poate condiționa exercitarea dreptului la vot. Candidații la alegeri nu-și pot prezenta viziunile atât de ușor cetățenilor de peste hotare. Votarea în străinătate nu se poate desfășura în orișice condiții.
Autor:
- Maia Sandu nu a contestat hotărârea Guvernului privind numărul secțiilor de votare din străinătate, astfel sesizarea fiind tardivă. Curtea a specificat că liderul PAS nu a contestat nici rezultatele turului I, „care s-au desfășurat în aceleași condiții care și turul II”.
- Frauda nu poate fi stabilită doar din informații din mass-media și calcule probabilistice.
- Curtea constată că transportarea organizată la vot, în sine, nu este o fraudă, doar dacă este însoțită de presiuni.
- Toate autoritățile statului cu privire la cultele religioase nu și-au onorat obligația de sancționare a reprezentanților cultelor. Curtea a dispus sancționarea, inclusiv penală.
- Scrutinul s-a desfășurat în condițiile unei crize.
- Există lacune și ambiguități, în special în colectarea semnăturilor, a finanțării partidelor, etc.
- E necesar ca întreaga legislație electorală să fie reexaminată și să fie inclusă într-un Cod Electoral revizuit. În acest sens, CC a formulat șase adrese Parlamentului.
Autor:
- Cererea de anulare a alegerilor va fi respinsă.
Hotărârea Curții este definitivă și intră în vigoare la data pronunțării.