
Moldovenii vor afla la ora 16:00 dacă CC a validat sau nu alegerile prezidențiale. Ce s-a discutat în ședință
După ce s-a convocat în ședință la ora 10:00 ca să valideze sau nu scrutinul din 13 noiembrie, Curtea Constituțională a luat o pauză până la ora 16:00. Magistrații vor delibera până după-amiază, citind și contestația depusă astăzi dimineață de Maia Sandu.
・
Președintele CC, Alexandru Tănase, a făcut o observație reprezentantului PAS, Sergiu Litvinenco, că sesizarea a fost depusă astăzi dimineață, tardiv, și e examinată cu titlu de excepție.
Ședința CEC
În ședința care a durat în jur de 2 ore și jumătate, Sergiu Litvinenco, care reprezintă PAS-ul în ședință, a spus că „zeci de mii de cetățeni din străinătate nu și-au putut exercita dreptul de a-și alege președintele. În legătură cu insuficiența buletinelor, mai mult de 4.000 de cetățeni au depus contestații”. El a mai invocat și cazurile în care moldovenii ajunși la vot descopereau că pentru ei deja s-a votat.
PAS-ul a mai menționat manipularea mediatică despre 30.000 de sirieni și implicarea bisericii în campania electorală, în favoarea lui Igor Dodon.
La subiectul pliantelor electorale denigratoare față de Maia Sandu, Alexandru Tănase a avut o replică pentru Sergiu Litvinenco, care spune că echipa PAS s-a adresat la poliție cu această problemă. „Nu mă interesează acțiunile dvs. în cadrul disputei. Este obligația concurenților să se adreseze în instanță, să conteste. Dacă nu ați făcut uz de această obligație, câștigă contracandidatul”, a punctat Tănase.
Reacția Maiei Sandu
La scurt timp după ce magistrații Curții s-au retras pentru deliberări, a venit și mesajul Maiei Sandu, postat pe Facebook. „Domnul Tănase face tot posibilul să mute discuția în detalii birocratice și are o poziție părtinitoare, încercând din răsputeri să demonstreze că toate temeiurile prezentate sunt inacceptabile, deși, pe de altă parte, declară că nu are capacitate de a le analiza”, a scris Sandu.