Dincolo de aparenţe şi stereotipuri. DARE2Change şi-a premiat câştigătoarele primului program de mentorat

Dincolo de aparenţe şi stereotipuri. DARE2Change şi-a premiat câştigătoarele primului program de mentorat

După trei luni de training-uri şi discuţii de suflet cu mentorele lor, participantele DARE2Change sunt de nerecunoscut - mai încrezătoare în forţele proprii, mai optimiste şi gata să-şi realizeze propriile proiecte.

De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, pe 10 decembrie 2016, primul program social de mentorat DARE2Change a organizat un eveniment special ce a marcat sfârşitul ediţiei din acest an şi premierea celor mai bune idei de proiecte sociale elaborate de mentee.

Cele trei câştigătoare sunt Victoria Mudreac, care a iniţiat comunitatea online Haibun.md, ce are ca scop promovarea lecturii şi crearea unei comunităţi de cititori responsabili; Iuliana Tabacari, cu ideea de a crea un centru de agrement pentru tinerii din Hânceşti şi Rodica Caimac, cu idea de incluziune socială a tinerilor cu deficienţe mentale din Orhei şi deprinderea abilităţilor de socializare. Fiecare dintre premiante a primit câte un laptop performant, oferit de către sponsorii proiectului.

Publicitate

dare2change_151

Noi prietenii, lecţii de viaţă şi multă determinare

Dincolo de premii şi diplome, viaţa fiecăreia dintre participantele DARE s-a schimbat. Iana a ieşit pentru prima dată din localitate cu alt scop decât cel de tratament, Ana a căpătat suficientă încredere în sine încât, după o serie de insuccese, şi-a găsit un loc de muncă şi a învăţat să se accepte aşa cum este, Alexandra a devenit mai sociabilă şi are mai multă încredere în ea şi în oameni, Mihaela şi-a descoperit vocaţia, iar Rodica a devenit suficient de încrezătoare ca să-şi propună candidatura pentru funcţia de preşedintă a Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei - şi a învins.

nati VozianNatalia Vozian, fondatoare DARE:„Sunt fericită că am reuşit, împreună cu echipa mea şi cu mentorele să schimbăm vieţi, să dăm şanse, să oferim oportunităţi de dezvoltare, să le facem pe fete mai fericite, mai împlinite şi mai încrezătoare în forţele lor proprii. Prin intermediul programului DARE2Change vrem să aducem o schimbare de mintal în societate, pentru că, din păcate, stereotipurile şi prejudecăţile nu au un substrat logic. Mă bucur foarte mult că, prin intermediul DARE, fetele învaţă să se accepte aşa cum sunt, ies din anonimat şi arată societăţii: „Da, eu sunt aşa, dar vă rog frumos să mă acceptaţi, respectaţi şi să mă iubiţi aşa cum sunt”.

În cadrul programului DARE din acest an au participat 25 de tinere cu nevoi speciale şi din categorii social-vulnerabile, majoritatea din zonele rurale. Timp de trei luni, acestea au fost ghidate şi susţinute de 21 de mentore, femei puternice şi modele de viaţă cu domenii de activitate diferite şi un bagaj enorm de experienţe sociale, culturale şi civice.

dare2change_014

Pe parcursul DARE2Change fetele au participat la mai multe traininguri gratuite despre sănătate şi alimentaţie corectă, liderism, puterea feminină, comunicare şi PR, art terapie, dezvoltare profesională, antreprenoriat şi scriere de business-planuri, drepturile omului şi egalitatea de gen, internet şi tehnologii avansate etc.

Premiul ONU pentru drepturile omului

Pentru contribuţia importantă a programului DARE2Change în domeniul drepturilor omului, recent, Natalia Vozian, fondatoarea DARE, a primit premiul ONU în domeniul drepturilor omului pentru activism civic.

„DARE este un program ce pune accent pe personalitate şi feminitate, lucruri ce pot ajuta orice femeie din grupul vulnerabil să fie încrezută în sine, să-şi valorifice potenţialul, să nu se teamă de anumite etichete, de ce o să zică alţii, adică să îndrăznească să schimbe ceva în jurul său, începând cu schimbarea în viaţa proprie. La DARE avem exemple foarte bune şi pozitive de mentee la care viaţa s-a schimbat cu 180 de grade, care sunt puternice şi au destulă energie pentru a schimba ceva în comunitate. Prin intermediul DARE, femeile află despre drepturile lor, li se insuflă încrederea şi li se arată că ele, de fapt, au un potenţial enorm pe care îl pot folosi şi despre care nu au ştiut până acum”, a spus Xenia Siminciuc, ofițer de comunicare în Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi mentoră în cadrul programului DARE2Change.

DARE2Change - Primul program de mentorat social are drept scop schimbarea de percepție și atitudine în societate față de femeile din grupurile social vulnerabile și marginalizate prin creșterea accesului la educație, angajare și dezvoltarea oportunităților antreprenoriale. Programul este implementat cu suportul Fundaţiei Est Europene, Guvernul Suediei şi DANIDA (Asistenţă Daneză pentru Dezvoltare Internaţională). Parteneri: Moldcell, AQA Logistics, Generator Hub, Linella, Fabrica de imagine.

Mai multe informaţii despre programul DARE găsiţi pe pagina de Facebook DARE Social Fashion Show

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal