Mecanismul de votare în străinătate s-ar putea modifica, la cererea CC către Parlament

Mecanismul de votare în străinătate s-ar putea modifica, la cererea CC către Parlament

În hotărârea sa de validare a alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a comentat sesizările privind numărul redus al secțiilor și al buletinelor de vot. Deși a concluzionat că modul de organizare a secțiilor de vot a fost unul corect, Curtea a admis că mecanismul de vot în străinătate trebuie schimbat, din cauza numărului mare de moldoveni care nu au reușit să își aleagă șeful statului.

În decizia sa, Curtea a amintit că în acest scrutin au fost cu cinci secții de vot mai mult decât la scrutinul precedent, iar perioada de înregistrare prealabilă a moldovenilor din străinătate a durat patru luni.

„Curtea a reținut că Maia Sandu nu a contestat nici Hotărârea Guvernului, nici Hotărârea CEC privind organizarea secțiilor de votare peste hotare, motiv pentru care această pretenție (n.r. - cu privire la numărul redus al secțiilor de vot) este tardivă. Mai mult, Maia Sandu nu a contestat rezultatele turul întâi de scrutin, care s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii ca şi al doilea tur”, relevă hotărârea CC.

Curtea a constatat că nu ține nici de rolul, nici de competența Curții Constituționale de a aprecia dacă trebuiau organizate un număr mai mic sau mai mare de secții de votare, dacă acestea trebuiau să aibă o altă dispersie teritorială sau dacă trebuiau luate și alte măsuri organizatorice.

Totuși, având în vedere faptul că un număr mare de cetățeni aflați peste hotare nu au reușit să voteze, Curtea a adoptat o Adresă Parlamentului, în vederea modificării mecanismului de votare în străinătate, precum și a introducerii unor criterii suplimentare în vederea calculării numărului și a distribuirii geografice a secțiilor de votare peste hotare.

Autor:

Publicitate

De asemenea, CC s-a referit la cei 4031 de cetăţeni care au depus contestaţii individuale şi colective în ziua alegerilor (inclusiv cei 133 de cetăţeni care s-au adresat în instanţa de judecată). CC a stabilit că aceștia „nu au putut să-şi exercite dreptul la vot şi a evaluat impactul imposibilităţii acestor cetăţeni de a vota asupra rezultatului final al scrutinului prezidenţial”, mai scrie Curtea.

„Având în vedere diferența de 67.488 de voturi între cei doi concurenți electorali în al doilea tur de scrutin, cele 4031 de voturi care nu au putut fi exprimate în secțiile din afara țării, chiar și în eventualitatea în care ar fi fost constatate de către autoritățile electorale sau cele judiciare, nu sunt de natură să influențeze rezultatul final al alegerilor, cu atât mai mult că eventuala opțiune electorală a cetățenilor care nu și-au putut exercita dreptul la vot nu poate, în abstract, fi atribuită în exclusivitate unui singur candidat în defavoarea altuia”, au mai adăugat magistrații.

Autor:

Curtea a adoptat o Adresă Parlamentului, în vederea introducerii unor criterii suplimentare în vederea calculării numărului și a distribuirii geografice a buletinelor de vot peste hotare, inclusiv asigurarea secţiile de votare de peste hotare cu o cantitate de rezervă de buletine de vot.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal