O nouă schismă în PL? Șalaru: Pentru Ghimpu, Partidul Liberal este doar un vehicul pentru putere, orgolii și afaceri

O nouă schismă în PL? Șalaru: Pentru Ghimpu, Partidul Liberal este doar un vehicul pentru putere, orgolii și afaceri

Problemele din interiorul Partidului Liberal par să capete proporții. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a venit cu un apel de reformare a partidului către alți liberali, făcând și declarații tăioase în adresa lui Mihai Ghimpu. De cealaltă parte, un alt ministru PL, Valeriu Munteanu, spune că Anatol Șalaru luptă împotriva întregului partid și s-ar putea să nu iasă din această luptă învingător.  Disputa are loc pe „fundalul” unor convorbiri în format audio postate de deschide.md care i-ar avea drept actori principali pe Ghimpu și Șalaru, discutând despre susținerea ministrului față de Maia Sandu.

„Motivul principal pentru care mi s-a retras sprijinul politic îl reprezintă solicitarea mea ca Mihai Ghimpu să demisioneze și să fie convocat un congres extraordinar care să aleagă o nouă conducere capabilă să scoată partidul din zona procentului de 1%. Un alt argument care l-a determinat pe Mihai Ghimpu să ceară demiterea mea este sprijinirea Maiei Sandu în campania pentru prezidențiale. Am fost acuzat de acest lucru la biroul politic. Da, recunosc, am sprijinit-o pe Maia Sandu, spre deosebire de președintele partidului care, prin atitudinea sa l-a ajutat, inconștient, pe Igor Dodon”, scrie Șalaru pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Apărării spune că acesta a fost momentul în care a realizat că „pentru Mihai Ghimpu, Partidul Liberal este doar un vehicul pentru putere, orgolii și afaceri”.

„Din aceste motive, Mihai Ghimpu s-a înconjurat de oameni docili și parteneri de afaceri, transformând partidul într-un simplu SRL menit să-i asigure tot confortul lui și grupului său de interese”, a mai scris Șalaru, adăugând că „Ghimpu a trădat unionismul”.

Publicitate

Autor:

El a îndemnat alți liberali să reformeze formațiunea. „Fac apel la toți membrii de partid să ceară convocarea unui congres extraordinar care să voteze o nouă conducere. Știu că sunteți mulți și știu că aveți curajul necesar de a-mi fi alături. Fară o reformă profundă a partidului, fără eliminarea din conducerea partidului a lui Mihai Ghimpu și a camarilei pe care a adunat-o langa el, Partidul Liberal este sortit să rămână la 1%”, conchide Șalaru.

Poziția unui alt ministru liberal

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, pe de altă parte, a comentat presupusa discuție telefonică dintre Șalaru și Ghimpu. El a subliniat că Șalaru „demonstrează o dată în plus cât de josnic poate să procedeze, umblând cu dictafonul în buzunar”.

„Noi, ceilalți din PL nu avem stenogramele discuțiilor pentru că nu am făcut înregistrări și nici nu ne-am gândit vreodată la așa ceva, noi avem altă educație, la noi omenia nu a anulat-o nimeni”, mai adaugă Munteanu.

Autor:

Ministrul Mediului spune că mai mulți liberali afirmă că „Șalaru i-a ademenit într-un proiect politic pe care-l plămădește”. „Au mai fost și alți „eroi” și „semizei”, care nu încăpeau de politica intransigentă a Partidului Liberal. Vă aduceți aminte povestea din 2013-2014 a celor 7 pitici & Co (n.r. - liberalii care au format ulterior Partidul Liberal Reformator), care la fel ca și domnul Șalaru (și cu aceleași metode oneroase) au încercat să lichideze Partidul Liberal? Unde sunt ei acum? Adevărat, printre praf și uitare. Nu este o luptă dintre Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru, precum încearcă s-o prezinte, cu stângăcie, ultimul, este o luptă a domnului Șalaru împotriva Partidului Liberal, de aceea nu voi rămâne nepăsător la aceste acțiuni doldora de vitriol”, a conchis Munteanu.

Amintim că acum câteva zile Biroul Politic PL i-a retras susținerea politică lui Anatol Șalaru. Ulterior, ministrul a spus că Mihai Ghimpu s-a simțit amenințat, asta după ce, potrivit lui, mai mulți membri l-au vrut pe Șalaru ca președinte de partid.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal