Directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost reţinut, aseară, de procurori şi ofiţerii anticorupţie în dosarul tentativei de înstrăinare a peste 30 de ha de teren din comuna Stăuceni care aparţinea instituţiei.
Potrivit declaraţiilor martorilor şi probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660.000 de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 ha în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut.
Câteva săptămâni în urmă, 12 persoane, între care actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinuţi, iar ulterior arestaţi, în acest dosar. Aceştia sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.
Procurorii au pornit mai multe cauze penale pe faptele menţionate, acţiunile învinuiţilor căzând sub incidenţa infracţiunilor de escrocherie, corupere pasivă, activă, trafic de influenţă, precum şi de fals în acte publice. Pedeapsa maximă pentru asemenea infracţiuni este de până la 10 ani.
Amintim că, în luna martie 2016 a fost pornită o cauză penală pe motivul escrocheriei, dobândire a încrederii prin înșelăciune a bunurilor altor persoane. Este vorba de Colegiul de Vinificație și Viticultură din Chișinău. De asemenea a fost pornită o cauză penală pe baza falsificării probelor într-un proces civil, precum și cauză penală pentru corupere pasivă a unor persoane publice care erau implicate în scheme de deposedare a terenurilor care erau gestionate de colegiul nominalizat. Pe parcursul efectuării urmăririi penale au fost puse sub acuzație 5 persone, inclusiv cu funcții publice din cadrul Colegiului Național din Chișinău.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
