VIDEO. Cum comentează avocatul Igor Popa decizia motivată a Curții de Apel în dosarul Filat

VIDEO. Cum comentează avocatul Igor Popa decizia motivată a Curții de Apel în dosarul Filat

Avocatul Igor Popa a comentat decizia motivată emisă de magistraţii de la Curtea de Apel în dosarul lui Vlad Filat. Potrivit acestuia, decizia din 11 noiembrie 2016 este „ilegală, absolut incompetent scrisă, nemotivată, pune la bază probe neconcludente şi nepertinente”. 

Potrivit avocatul Igor Popa, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău „operează cu probe neutile care nu corespund adevărului; oferă interpretări extensive defavorabile și deviază de la textul legii penale; aplică acte normative care nu sunt în vigoare la momentul luării deciziei; pune în evidență probe neutile și nu s-a expus asupra tuturor aspectelor invocate de către avocaţi”.

„Noi, avocaţii am declarat de nenumărate ori că sentinţa Judecătoria Buiucani este ilegală. Acest lucru îl constată şi Curtea de Apel, într-o anumită parte. Magistrații de la Apel consideră că Judecătoria Buiucani nu a respectat anumite prevederi ale legii, dispunând abuziv confiscarea bunurilor lui Vlad Filat în proporție de circa 320 milioane lei.Curtea de Apel a anulat parțial sentința Judecătoriei Buiucani. Chiar și în acest caz, având posibilitatea de a exclude anumite erori admise de către instanța de fond, instanța de apel a admis și mai multe abateri”, a declarat avocatul Igor Popa.

Publicitate

În opinia avocaților lui Filat, există „o legătură logică între termenul examinării cauzei în instanțe și calitatea actului de justiție. Graba magistraților în soluționarea acestei cauze penale (doar 11 ședințe în apel) a dus la admiterea unui ansamblu de erori și devieri de la cadrul normativ”.

„Instanța de apel operează cu neadevăruri, falsuri, pe care le-a inclus în decizie. În conținutul deciziei motivate se indică că martorul Frunze a făcut declarații în ședința instanței de apel. În realitate, acest martor nu a fost citat și nu a făcut careva declarații în apel.Referitor la alţi martori, în particular la Ilan Shor şi V. Bărbăneagră, deşi nu au fost reaudiaţi de către instanţa de apel, magistraţii au făcut trimitere la declaraţiile acestora. De fapt, judecătorii trebuiau să verifice declaraţiile prin reaudierea dumnealor”, a menționat avocatul Igor Popa.De asemenea, potrivit avocaților lui Filat „lipsa de motivare și incompetența instanței de apel rezultă și din motivarea neclară, confuză și incoerentă a unor semne importante pentru această cauză penală. De exemplu, Curtea de Apel indică la faptul că presupusa infracțiune de corupere pasivă s-a realizat la începutul lunii aprilie 2013, banal doar că - contractul de cesiune la BEM a fost semnat la 18 martie 2013. A fost ilegal reţinut de către instanţă infracţiunea de corupere pasivă comisă în luna aprilie 2013 într-un scop care a fost epuizat cu mult înainte, adică la 18 martie 2013 odată cu semnarea contractului de cesiune.În alte concluzii, magistrații de la apel constată că infracțiunea de corupere pasivă nu a fost comisă la începutul lunii aprilie 2013, dar a fost comisă la 6 martie 2013. În alte cazuri se constată data de 18 martie 2013 - ca fiind data de comitere a infracțiunii”.

În acest context, Igor Popa a mai adăugat că „judecătorii au abuzat de necunoașterea legii penale și au admis interpretări eronate. Astfel, se constată că instanța de fond a aplicat în mod ilegal măsura de siguranță sub formă de confiscare specială - prin referire la art. 106 alin. (2) lit. d) C. pen. al RM - abrogat la data pronunțării sentinței din 27 iunie 2016. Curtea de Apel a admis și alte ilegalități. De exemplu, a aplicat confiscarea extinsă fără temei legal. Odată ce s-a aplicat confiscarea specială pe anumite bunuri, magistraţii nu puteau aplica şi confiscarea extinsă”.

În final, avocatul a menționat că „caracterul neveridic al probelor puse la baza condamnării lui Vlad Filat reiese și din alte argumente. De exemplu, pentru a proba scopul infracțiunii de corupere pasivă se indică la declarațiile lui Victor Bodiu, care afirmă că s-a întâlnit cu un oarecare Neumîvachin în luna februarie 2013. Însă, conform răspunsului Departamentului Poliției de Frontieră, prin punctele de trecere controlate de autoritățile oficiale ale Republicii Moldova în privința lui Neumîvachin, în perioada 01.01.2013 - 01.11.2016, nu a fost fixată nicio traversare”.

La Curtea Supremă de Justiție, avocații vor solicita achitarea deplină a lui Vlad Filat și eliberarea acestuia. Sperăm că magistrații de la instanța supremă vor aprecia corect toate circumstanțele importante și vor oferi o soluție justă și echitabilă. Vrem să credem că instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise de instanțele ierarhic inferioare. În cazul în care nu se va face dreptate și prin decizia instanței supreme, din numele lui Vlad Filat se vor adresa la CEDO.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal