Proiectul „Reabilitarea terenurilor poluate cu hidrocarburi petroliere din satul Lunga şi Mărculeşti, în Moldova III" este finanţat de către Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi realizat de compania Dekonta din Republica Ceha în colaborare cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova prin intermediului Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale al Republicii Moldova.

Cea mai mare parte a proiectului cuprinde construcţia staţiei de curăţare, construcţia staţiilor de pompare şi a facilităţilor de infiltrare şi prelevarea/monitorizarea regulată a apei într-o zonă mai largă.
Obiectivul principal este îmbunătăţirea calităţii mediului în localităţile Lunga şi Mărculeşti. Obiectivul pe termen scurt este evitarea contaminării apelor de suprafaţă ale râului Răut. În acest scop, se vor efectua lucrări de construcţie a staţiilor de remediere, forarea fântânilor de remediere, pomparea şi tratarea apelor subterane contaminate şi monitorizarea răspândirii contaminării/poluării apelor subterane și de suprafață.

Durata proiectului este 2016 - 2018 iar bugetul proiectului constituie 650 000 euro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!