El a adăugat că speră ca „în următoarele săptămâni” se va ajunge asupra unui acord privind gazele naturale între Ucraina și Rusia, precedentele întâlniri nu au adus nici un rezultat.
Comisia Europeană va începe în scurt timp să lucreze la sancțiuni în sectorul apărării împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Sancțiunile vor include și un embargo pe arme, a anunțat ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz.
„Vom lucra în zilele următoare pe sancțiuni pentru apărare/embargo pe arme împotriva Rusiei”, a scris Kurz pe Twitter.
Înăsprirea sancțiunilor a fost adusă în discuție după prăbușirea în Ucraina a avionului cu aproximativ 300 de oameni la bord, Occidentul și autoritățile de la Kiev dând vina pe rebelii proruși pentru acest atac.
Europa ar primi o lovitură puternică dacă ar rămâne fără gazele rusești
Aproape o treime din importurile de gaze naturale ale UE provin din Rusia și reprezintă un sfert din consumul total din regiune.
Dintre statele membre ale UE, cele care se află mai aproape de Rusia din punct de vedere geografic sunt dependente într-o mai mare măsură.
Bulgaria va fi cel mai puternic afectată, în condițiile în care aceasta își importă tot gazul natural din Rusia. Italia și Germania sunt mai puțin vulnerabile, deoarece ambele și-au diversificat sursele de aprovizionare", a notat economistul Tomas Holinka într-un raport pentru Moody's Analytics.
Slovacia, care importă 83,5% din gaze din Rusia este, de asemenea, expusă într-o mare măsura. Ungaria se află într-o situatie similară - țara importă peste trei sferturi din gaz, în totalitate din Rusia.
„Din estul Europei, doar Romania are o producție internă suficientă pentru a rezista fără perturbări”, a adăugat Holinka.
Aproximativ 60% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.
Însă nu doar statele din est sunt dependente într-o mare măsură de gazele rusești. De exemplu, Germania ia de la rusi o treime din necesarul de gaze și petrol.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.