VIDEO. „Dosarul Presei”. Ce știri preferă să citească internauții moldoveni

VIDEO. „Dosarul Presei”. Ce știri preferă să citească internauții moldoveni

Ediția de astăzi a Dosarului Presei va fi diferită de celelalte, pentru că am decis să analizăm ce știri citesc internauții moldoveni. Ce subiecte trezesc interesul acestora și dacă instituțiile media le satisfac aceste necesități informaționale. Am luat drept analiză top-urile realizate de un agregator de știri considerat unul din cel mai popular în rândul internauților moldoveni. Este vorba de site-ul NewsYam. Agregatorul de știri a inclus două tipuri de top: cele mai vizualizate știri în ultimele 6 ore și 24 de ore. În această ediție vom analiza TOP-ul celor mai citite știri din ultimele 24 de ore.

Prima în topul celor mai citite știri a fost publicată pe site-ul adevărul.md. Este vorba de știrea despre liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, care susţine că prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, va încerca să devină preşedintele formaţiunii, după ce funcţia a rămas vacantă după retragerea lui Marian Lupu.

Redactorii au mizat pe un titlu cu cea mai provocatoare declarație din comentariul făcut de Mocanu, mai exact(citez): „Plahotniuc acum nu are altă ieşire. Ori ajunge şef de partid, ori va fi împuşcat de către lumea criminală de la Moscova”.

Publicitate

Fiecare își face concluziile dacă doar titlul a adus această știr în top-ul celor mai citite.

Pe locul doi în topul celor mai citite știri pe acest agregator a fost subiectul despre directorul SA „Apă-Canal”, Veronica Herţa, care a dezvăluit detalii de la ședința Biroului Politic al Partidului Liberal când i-a fost retrasă susținerea ministrului Apărării, Anatol Șalaru. Știrea a fost publicată pe site-ul tribuna.md și intitulată: „Dezvăluiri incendiare! Iată ce i-a propus Anatol Șalaru Șefei de la „Apă Canal””. Ca și în cazul celor de la Adevărul, editorii au mizat pe un titlu utilizat mai des în presa de bulevard.

Pe al treilea loc a ajuns știrea publicată de site-ul mesaj.md, care scrie că, de săptămâna viitoare, clasele de bonus - malus se vor echilibra, astfel, încât să existe o penalizare egală cu bonusul pentru șoferi.

Redactorii au vrut să accentueze mesajul știrii și au creat un titlu metaforic???: „ULTIMĂ ORĂ: Vestea care îi privește pe toți șoferii! Îi vor arde la buzunare”.

Pe al patrulea loc s-a situat știrea despre gestul lui Marian Lupu în timpul unei ședințe de Parlament. Știrea care conține o singură propoziție și o galerie cu peste 15 fotografii cu deputații din Parlament a fost publicată pe site-ul inprofunzime.md.

Moldnews a realizat o știre care a urcat pe locul cinci în top-ul celor mai citite știri de pe acest agregator. Este vorba de articolul despre reacția lui Vlad Plahotniuc la acuzațiile denigratoare ale killerului Vitalie Proca. Știrea a fost intitulată astfel(citez): „Reacția lui Plahotniuc la acuzațiile lui Proca precum că mâinile oligarhului „sunt pline de sânge”.” Știrea conține și discuția audio dintre Proca și fosta sa soție.

Știrea despre mai multe persoane apropiate șefului Serviciului Vamal, care au fost reținute pentru corupție, se situează pe locul șase. Materialul a fost publicat de Ziarul de Gardă și este vorba de o investigație realizată de Victor Moșneag. Un material amplu și bine documentat reușește să intrige atenția internauților. În contextul în care, ultimele studii arată că internauții preferă să citească materiale simple și de divertisment în defavoarea celor complexe.

Pe locul șapte a urcat știrea despre descoperirea unor arheologi americani. Aceștia au găsit o oală veche de 800 de ani. Știrea a fost publicată pe mesaj.md cu titlul: Au găsit o oală veche de 800 de ani, plină cu seminţe. Când au văzut ce a răsărit, au îngheţat!”. Titlul metaforic și-a făcut treaba, știrea a ajuns în topul celor mai citite.

Materialul nu conține declarațiile arheologilor și nici nu a fost menționată sursa primară de unde ar fi fost preluată. În pofida faptului că nu conține informații veridice și surse, știrea reușește să intre în vizorul internauților.

Știrea despre declarațiile lui Anatol Şalaru, care se arată convins că va fi demis din funcţia de ministru al Apărării, dar şi din funcţiile de conducere ale Partidului Liberal, ocupă locul opt în topul celor mai citite știri din ultimele 24 de ore. Materialul a fost publicat pe site-ul informațional Moldova.org.

Pe locul nouă s-a clasat știrea despre decretul pe care-l va semna Igor Dodon imediat după învestire. Știrea a fost publicată de tribuna.md și este vorba de decretul care i-ar luat cetățenia RM lui Traian Băsescu, ex-Președinte al României. Știrea a fost postată de site-ul Curentul.md.

Pe ultimul loc se situează știrea despre declarațiile lui Dumitru Diacov privind demisia lui Marian Lupu. Materialul a fost publicat pe Tribuna.md și conținea declarațiile făcute de Diacov în cadrul unui interviu oferit pentru aceeași instituție media.

Conform acestui top putem face o scurtă concluzie despre preferințele internauților. Moldovenii sunt atrași de titlurile șocante și preferă știrile politice. Indiferent că nu sunt bine documentate sau nu, conțin video, text sau doar fotografii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal