Siegfried Mureșan către parlamentarii Republicii Moldova: „Este nevoie de condiții mai bune de vot”

Siegfried Mureșan către parlamentarii Republicii Moldova: „Este nevoie de condiții mai bune de vot”

„Republica Moldova are nevoie de condiții mai bune de vot, de finanțare transparentă a partidelor politice și de acces corect al tuturor candidaților la mass-media”, le-a transmis deputatul european Siegfried Mureșan parlamentarilor Republicii Moldova care au participat la ședința Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, desfășurată aseară la Parlamentul European din Strasbourg, Franța.

„Nu este acceptabil ca cetățenii Republicii Moldova care se află în străinătate să fie lăsați să stea la coadă la vot în fața secțiilor de votare pentru că nu sunt suficiente buletine de vot. La 21 octombrie am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale în care ceream să facă public algoritmul de calcul în funcție de care a stabilit organizarea secțiilor de votare în străinătate. Mi-a fost clar dinainte de alegeri că organizarea secțiilor a fost făcută defectuos. Pentru următoarele alegeri din Republica Moldova această situație trebuie rezolvată. Acest lucru trebuie făcut acum, nu înainte de următoarele alegeri în funcție de interesul de atunci al politicienilor. Interesul cetățeanului trebuie pus în prim-plan, iar interesul cetățeanului este de a putea vota”, a menționat deputatul european, Siegfried Mureșan.

De asemenea, deputatul a afirmat că nu este normal ca persoanele fizice să poată dona partidelor până la 200 de salarii medii fără a fi nevoie să justifice sursa banilor. Legislația moldovenească tolerând frauda în finanțarea partidelor. De aceea, „legea trebuie schimbată și, apoi, aplicată corespunzător pentru a garanta transparența banilor folosiți în campanie”, a mai spus deputatul.

Publicitate

Totodată, Mureșan a accentuat și problema accesului echitabil al candidaților la mass-media. „Am văzut cum noile partide, care, totuși, au câștigat încrederea și sprijinul alegătorilor, au fost clar dezavantajate deoarece nu au beneficiat de același acces la presă precum partidele vechi, în care oamenii nu mai au încredere”. Siegfried Mureșan a asigurat că, Parlamentul European va monitoriza aceste trei aspecte în perioada următoare și va acorda Republicii Moldova asistența tehnică de care are nevoie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal