Reacția ministerului la declarațiile Uniunii Pensionarilor: Interpretări greșite ale proiectului de lege și manipularea opiniei publice

Reacția ministerului la declarațiile Uniunii Pensionarilor: Interpretări greșite ale proiectului de lege și manipularea opiniei publice

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei vine cu precizări privind reforma sistemului de pensii, ca reacție la declarațiile reprezentanților Uniunii Pensionarilor din Moldova. Ministerul precizează că noua formulă vine să asigure interdependența dintre contribuțiile la asigurările sociale și mărimea pensiei, dar nu obligă pensionarii să se încadreze în câmpul muncii așa cum speculează reprezentantul Uniunii Pensionarilor. Persoanele ajunse la vârsta de pensionare pot activa benevol și vor beneficia atât de salariul lunar, cât și de pensie.

Potrivit declarațiilor ministerului, în cadrul unei conferințe de presă Președintele Uniunii, Victor Leancă a manipulat interpretarea noii formule de calcul, declarând: ”Nu acceptăm noua formulă, care obligă pensionarii să se încadreze în câmpul muncii”.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei precizează că formula de calcul a pensiei pentru limită de vârstă existentă nu permite asigurarea unor venituri adecvate pensionarilor din Moldova, din acest motiv pensia medie în prezent este sub minimul de existență necesar unui beneficiar de pensie.

Publicitate

Sursele financiare pentru indexarea pensiilor sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale. Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 au fost propuse cu o creştere cu 1 434 575,4 mii lei sau 9,6% faţă de suma aprobată pentru anul 2016. Prin urmare, la 1 aprilie 2017 pensiile vor putea fi majorate. Or, scopul reformării sistemului de pensii constă în crearea unui sistem de pensii echitabil, sustenabil și transparent, care să poată asigura un trai decent pentru fiecare beneficiar de pensii, dar nu unul „lipsit de calcule și argumente” cum au declarat liderii Uniunii.

Totodată, aceștia menționează că reprezentanții Uniunii Pensionarilor din Moldova au înțeles greșit valorizarea pensiilor. Toate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999 au fost supuse recalculării în perioada anilor 2001 - 2002, conform modificărilor şi completărilor operate în Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal