Deputații au dicutat astăzi în plen un proiect de lege de creare a unei Agenții pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale. Noua instituție va face parte din Centrul Național Anticorupție și se va ocupa de investigațiile financiare paralele, evaluarea și administrarea bunurilor infracționale indisponibilizate, ținerea evidenței acestora și negocierea repatrierii valorii bunurilor infracționale. Proiectul însă a fost vehement criticat de PLDM, iar deputatul Tudor Deliu a declarat că instituția dublează atribuțiile instituțiilor deja existente.
„Citiți această improvizare de proiect de lege. Eu știu cum se scrie și se examinează acest proiect, și abordarea e multilaterală. Evitarea procedurilor normale nu vor duce la o lege de calitate, una funcțională. Când reușesc acești șmecherași? Nota informativă spune că această agenție trebuie creată din lipsa de coordonare dintre instituțiile existente care se ocupă de recuperarea bunurilor. E necesară o îmbunătățire a comunicării dintre instituțiile existente, nu de crearea unei agenții”, a spus Deliu.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a răspuns lui Deliu că a „decăzut”. „Un studiu, o analiză, o lege, elaborat cu ajutorul PNUD și a societății civile... Ați numit acești oameni șmecherași. Ne-ați insultat pe noi”, a spus Candu drept replică.
Potrivit bizlaw.md, bunurile infracționale vor putea fi indisponibilizate prin aplicarea sechestrului de către instanța de judecată în condițiile Codului de procedură penală, fie prin înghețare, în baza ordinului ARBI. Înghețarea se va dispune de ARBI în baza solicitării autorităților similare de peste hotare, precum și în cazul existenței riscului ca sechestrarea ulterioară a bunurilor infracționale să fie împiedicată sau zădărnicită și va putea fi aplicată doar pe un termen care nu depășește 15 zile.
Potrivit legii, este prevăzut că bunurile infracționale trebuie să rezulte din infracțiuni săvârșite cu intenție, în special, fiind vorba de infracțiunile: îmbogățirea ilicită, infracțiunile de corupție sau asimilate corupției, infracțiunile grave, deosebit de grave sau excepțional de grave, care au cauzat prejudicii în proporții mari sau deosebit de mari.
Vezi și aceste știri

Câștig de cauză pentru ministra Sănătății, după ce a fost acuzată de o deputată socialistă ca deține diplomă de master falsă

De la 0, până la 34 de mii de lei. Cât a cheltuit Maia Sandu pentru deplasările în străinătate în prima jumătate a acestui an (DOC)
