Reacția CC la acuzațiile Maiei Sandu: Nici o Curte Constituțională din lume nu operează cu supoziții și calcule probabilistice

Reacția CC la acuzațiile Maiei Sandu: Nici o Curte Constituțională din lume nu operează cu supoziții și calcule probabilistice


Curtea Constituţională a venit cu o replică la acuzațiile aduse astăzi de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, pe marginea validării alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie. „Curtea Constituțională regretă limbajul agresiv şi acuzaţiile nefondate proliferate de ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, la adresa Curţii, similare ca şi conţinut şi tonalitate cu limbajul oponenţilor acesteia în toiul campaniei electorale”, se menționează în comunicatul CC.
Vedeți mai jos mesajul Curții Constituționale.

În legătură cu acestea, Curtea consideră necesar să facă următoarele precizări:

 1) Stabilirea datei şedinţei publice de validare a scrutinului

CCM precizează că, la 24 noiembrie 2016, a dat curs solicitării ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, şi a amânat şedinţa publică cu peste 20 de zile. În această perioadă de timp, ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, nu a depus nici o contestație la Curtea Constituţională.

Aducem la cunoştinţa opiniei publice că litigiul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, aflat pe rolul instanţelor de drept comun, s-a consumat la 30 noiembrie 2016, prin decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiție. Timp de 14 zile din data finalizării litigiului, ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu nu a depus nici o contestație la Curtea Constituţională. Prim urmare, Curtea nu era nici măcar obligată să o invite pe concurenta electorală la ședința Curţii, deoarece aceasta nu a înaintat nici un fel de pretenții la CCM privind rezultatul alegerilor.

Curtea informează opinia publică ca staff-ul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu a fost contactat de către CCM cu solicitarea de a confirma intenția, anunțată pe Facebook de către aceasta, de a contesta scrutinul la CCM. Abia în data de 12 decembrie, la ora 12.55, după stabilirea datei ședinței publice, Curtea a fost informată despre intenția dnei Sandu de a depune o contestație.

Pe parcursul zilei de 12 decembrie 2016, staff-ul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, a fost somat de CCM să depună contestația, măcar în format electronic, până la finele zilei, pentru a permite Curţii să prelucreze aceste date. Or, potrivit articolului 112 alin. (1) din Codul electoral, Curtea este obligată să emită hotărârea în aceeași zi.

Abia în dimineața zilei de 13 decembrie, ora 9.50 (cu 10 minute înainte de începerea şedinţei publice), la secretariatul CCM a fost depusă contestația ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu. Precizăm că, potrivit Codului jurisdicţiei constituționale, în ședința CCM nu pot fi formulate sesizări noi, ci doar completate cele existente.

Mai mult, CCM nu are certitudinea că această contestație a fost semnată personal de ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, deoarece, potrivit declarațiilor de pe Facebook (ora 09.43), în acea zi dna Maia Sandu nu se afla în ţară, contestaţia având număr de înregistrare din 13 decembrie 2016.

Adițional, persoana care s-a prezentat a fi reprezentantul dnei Maia Sandu nu avea mandat legal de reprezentare, spre deosebire de restul participanților la proces. Potrivit prevederilor legale, o asemenea contestație, semnată în condiții neclare şi depusă tardiv, și un reprezentant fără împuternicire legală, nici nu puteau fi admiși în ședința publică a CCM. De altfel, în cazul în care reprezentanţii celuilalt concurent electoral sau Comisia Electorală Centrală ar fi ridicat obiecţia privind lipsa împuternicirilor de reprezentare, Curtea ar fi fost obligată să excludă reprezentantul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu din proces, iar contestaţia nu ar fi fost examinată în general.

Cu toate acestea, plenul CCM a decis că este în favoarea democrației ca problemele constatate în scrutinul prezidențial să fie dezbătute de Curtea Constituțională, în mod special în condițiile în care toate celelalte instituții implicate în proces s-au eschivat în mod evident de la soluționarea contestațiilor electorale. Acesta a fost argumentul pentru care, pentru prima dată în 21 de ani de activitate, Curtea a admis examinarea unei contestaţii depuse tardiv şi un reprezentant fără mandat legal din partea mandatarului.

 2) În legătură cu competenţa examinării contestațiilor

Curtea foloseşte acest prilej pentru a o informa pe ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, că domeniul de competenţă al Curţii Constituţionale este stabilit prin lege, şi nu prin jurisprudența Curții de Apel Chişinău sau a Curții Supreme de Justiție (fapt recunoscut şi de reprezentantul dnei Sandu în ședința publică a CCM).

Faptul că un judecător sau altul al instanţelor de drept comun, într-o manieră absurdă, a decis să aplice scrutinului prezidenţial regulile de la alegerile locale nu este un temei suficient pentru stabilirea competenţei autorităţii de jurisdicţie constituţională. Legea stabilește clar că CCM nu operează cu circumstanțe de fapt, ci numai cu circumstanțe de drept. Doar în instanţele de drept comun pot fi administrate şi dezbătute probe, audiaţi martori şi alte acţiuni inerente constatării unor fapte.

Cu acest prilej, o invităm pe ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, să consulte atent Codul jurisdicţiei constituţionale şi Codul de procedură civilă pentru a se convinge de veridicitatea celor afirmate mai sus. În acest sens, CCM a emis două comunicate de presă (Comunicat de presă din 17.11.2016Comunicat de presă din 14.11.2016) imediat după ziua alegerilor pentru clarificarea procedurilor de urmat în cazul soluționării litigiilor electorale. Menționăm că, în data de 14 noiembrie 2016, CCM a informat explicit despre acest subiect şi staff-ul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu. Prin urmare, atât dna Sandu, cât şi staff-ul care o asistă, au fost în deplină cunoştinţă de cauză referitor la procedurile de urmat.

Folosim acest prilej pentru a aduce la cunoștința ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu şi staff-ului său, că nici o curte constituţională din lume, la adoptarea deciziilor sale, nu operează cu supoziții, estimări, calcule probabilistice, ci cu constatări certe. Or, în speța dată Curtea a avut la dispoziţie doar trei cifre certe:

(1) diferența de 67.488 de voturi, valabil exprimate, dintre cei doi candidați;

(2) 4031 voturi neexprimate de cetățenii din afara tarii;

(3) 16.728 de voturi exprimate de cetățenii cu domiciliul în stânga Nistrului. Precizăm, în acest context, că reprezentantul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, fiind întrebat de Curte, a menționat expres în ședința publică a CCM, că nu solicită excluderea acestor voturi din numărul total de voturi valabil exprimate, fapt care a pus Curtea în imposibilitate de a exclude aceste voturi din numărul celor valabil exprimate.

Atragem atenţia opiniei publice că CCM este singura autoritate care a recunoscut existenţa acestor încălcări. 

Curtea consideră necesar să facă următoare precizare finală:

Curtea Constituţională şi-a modificat propria jurisprudenţă referitoare la confirmarea rezultatelor scrutinelor prezidenţiale (a se vedea hotărârile anterioare). Astfel, Curtea nu s-a limitat doar la constatarea rezultatului scrutinului, ci şi-a extins competenţa, pronunțându-se în premieră şi asupra deficienţelor sistemice majore, astfel încât acestea să fie eliminate pentru viitoarele scrutine. Raţiunea modificării jurisprudenţei constă în interesul protecţiei valorilor democratice, al căror element esenţial îl reprezintă alegerile. Or, în perspectiva alegerilor viitoare, Curtea a considerat obligarea autorităţilor să elimine aceste deficienţe, emiţând, în premieră, şase Adrese Parlamentului Republicii Moldova, care sunt obligatorii şi urmează a fi executate în termen de trei luni de zile.

Curtea îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire în legătură cu atacurile nefondate în adresa sa, considerând că este de obligaţia morală a concurentului electoral care a pierdut într-o competiţie să îşi asume matur rezultatul şi responsabilitatea pentru acest rezultat, în loc să caute pe seama cui să-şi plaseze eşecul.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 3
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
 • 4
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.