„Dinamica s-a datorat majorării investiţiilor acţionarilor nerezidenţi în capitalul social cu 15,2 la sută şi micşorării investiţiilor acţionarilor autohtoni cu 7,4 la sută”, se menționează într-un comunicat al Băncii Naționale.

Datele BNM pentru acest semestru nu indică, deocamdată, informații cu privire la țările de origine a investitorilor, însă, un raport al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru anul 2013 relevă că cei mai mulți investitori vin din Marea Britanie, Cipru, Olanda, Federaţia Rusă şi Letonia.

În anul 2013, ca şi în anul 2012, cel mai atractiv sector pentru investitorii străini a constituit sectorul bancar şi sectorul asigurări, se menționează în raportul CNPF. În acest sector au fost înregistrate 104 tranzacţii în volum de 184,1 miliarde de lei sau 95,06 la sută din volumul total de tranzacţii efectuate cu implicarea nerezidenţilor, dintre care cu acţiunile băncilor comerciale au fost efectuate 85 de tranzacţii în volum de 181,8 miloane de lei, iar cu cele emise de companiile de asigurări au fost efectuate 19 tranzacţii în volum de 22,9 miloane de lei.

La fnele lunii iunie, profitul băncilor licenţiate din Moldova a fost de 491,4 miloane de lei, inclusiv în luna iunie - 38.4 miloane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent acesta s-a majorat cu 1,7 la sută din contul majorării veniturilor din dobînzi cu 23.8 la sută și a veniturilor neaferente dobânzilor cu 22,7 la sută.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!