
Ce prevede legislația privind retragerea cetățeniei R.Moldova. Cazul Traian Băsescu
Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon susține că după ce va fi învestit în funcție la 23 decembrie, va începe procesul de retragere a cetățeniei R.Moldova, acordată fostului președinte al României. Pe de altă parte, Traian Băsescu susține că dacă Dodon va face acest lucru, îl va acționa în judecată.
・
Potrivit art. 23 al legii nr. 1.024, „cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidențial persoanei care: a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.
Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa, la 10 martie 2016. „Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri exceptionale, cetățenii unor alte state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”.
Igor Dodon susține însă că în cazul lui Traian Băsescu, atunci când au fost depuse actele pentru obținerea cetățeniei R.Moldova, a fost încălcată procedura. Dodon, totuși, a precizat că dacă fostul lider de la Cotroceni va dori să obțină din nou cetățenia, va trebui să adreseze o nouă cerere în acest sens, care va fi examinată ulterior. În timpul campaniei electorale, socialistul declara că susține statalitatea R.Moldova, iar Băsescu va pierde cetățenia pe care nu o merită.
De asemenea, Traian Băsescu a precizat: „Sincer, nu știu dacă președintele unei țări poate face treaba asta. Eu am parcurs toate procedurile legale așa că m-ar surprinde să pună în aplicare asemenea amenințare, dar de la un bolșevic te poți aștepta la orice”, a declarat Băsescu.